NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Grad Živinice pomaže mladima za kupovinu stanova

... | 6. Avgusta 2020.
13:43
Kalesija Online

Grad Živinice po prvi put objavljuje konkurs za subvencioniranje kreditnih sredstava mladim bračnim parovima koji po prvi put kupuju svoju nekretninu.

Budžetska sredstva predviđena za ovaj projekat iznose  40.000 maraka, a svaki par može ostvariti iznos do 3.000 maraka. Konkurs je otvorena narednih 15 dana.

Subvenciona sredstva ovakve vrste imaju za cilj da pomognu mladim ljudima u rješavanju stambenih pitanja čime bi stekli uslove za nastavak života na teritoriji Grada Živinice, te samim tim ne bi napuštali državu Bosnu i Hercegovinu.

“Grad Živinice konačno ima jedan prelijep projekat za mlade. Taj projekat je predložen kada smo imali sastanke Savjeta mladih i tu se rodila ideja da se ovakav jedan projekat napravi i u Gradu Živinice. Ono što je posebno jeste da je ovaj iznos za jednu godinu i da ćemo ovaj Javni poziv raspisivati svake naredne godine. Obzirom da imamo budžet koji može podnijeti ovakvu vrstu opterećenja, imat ćemo dakle mogućnost da svake godine možemo subvencionirati kamate mladim ljudima, koji rješavaju stambeno pitanje na teritoriji Grada Živinice. Dakle ne samo stanove, nego i stambene objekte i kuće koje rade, a imaju kredit za stambeno zbrinjavanje. Mi smo željeli u ovom slučaju da subvenciramo direktno mladim ljudima na račun. Dakle neće se ići varijantom uplaćivanja na banku, pa da banka drži taj novac, nego direktno ćemo uplaćivati mladim osobama koje imaju kreditno zaduženje. Svi mladi ljudi od 18 do 35 godina koji su sa prebivalištem u Gradu Živinice, te ispunjavaju ostale uslove javnog poziva imaju pravo na ovu subvenciju.”, kazao je između ostalog gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika