NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Građani koji budu palili korov ili vatru u blizini šuma bit će novčano kažnjeni

... | 20. Septembra 2019.
15:59
Kalesija Online

Vlada Rs usvojila je Prijedlog zakona o zaštiti od požara kojim se predviđaju kazne i za fizičke osobe koje ne prijave požar, pale korov bez obavještavanja vatrogasaca ili izazovu požare većih razmjera. U FBiH je izmjena ovog zakona u proceduri. Nacrt je usvojen i obavljene su rasprave, a predviđene su iste kazne kao i u Rs-u.Svako proljeće, ali i jesen vatrogasci i civilna zaštita u cijeloj BiH imaju “pune ruke posla” zbog neodgovornih građana koji čiste svoje bašte, livade i dvorišta i odluče spaliti bio otpad. Nerijetko se ova vatra proširi pa ugrozi i kuće i javnu površinu. Problem su i izletnici u šumama koji pale vatru na mjestima na kojima to nije predviđeno pa izazovu požar, ali zbog nepostojanja zakona o šumama u FBiH nisu definisana područja gdje je to zabranjeno.

Kako nam je rekao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, godinu i po se radilo na izmjenama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu u FBiH i uskoro bi taj zakon trebao biti pred Vladom FBiH. Ovim zakonom definisani su svi raniji propusti.

“Predviđene su kaznene odredbe, način uništavanja bio otpada, ko ima korov može dobiti upute šta da radi s njim i obaveza tih osoba je da ga pale pod nadzorom vatrogasaca. Proširili smo i zonu zabrane gdje se paljenje može vršiti u blizini šume. Definisali smo i inspekcijski nadzor. Bili smo svjedoci da vatrogasci idu gasiti požar u šumi, a da odmah za njima dođu drvosječe koje režu to drvo ili drveće. postavlja se pitanje kako su znali da je riječ o tom drvetu”, kazao nam je Solak. Trenutnim Zakonom o zaštiti od požara u FBiH od kazni za građane predviđene su samo one za pojedince koji vide požar, a ne obavijeste vatrogasce i ne pokušaju ga ugasiti ako to mogu učiniti bez opasnosti za sebe i druge. Previđena kazna kreće se od 100 do 800 KM. Druge kaznene odredbe odnose se na pravne osobe, institucije i rukovoditelje, a kazne se kreću u rasponu od 1.000 do 15.000 KM. U Rs-u se kazne za građane kreću od 100 do 1.000 KM. Prema novim izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara uveden je novi član 11. u kojem se izričito zabranjuje loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i drugim zemljištima na udaljenosti od 150 metara od granice šume, kao i spaljivanje poljoprivrednog i drugog gorivog otpada biljnog porijekla na drugim zemljištima kada postoji opasnost za širenje požara. Član 169. aktulenog zakona je dopunjen i u njemu se navodi da je kazna za fizičku osobu koja loži otvorenu vatru, spaljuje poljoprivrednu površinu i drugi gorivi otpad biljnog porijekla suprotno odredbama ovog zakona od 100 do 800 KM. U Rs-u je za ovaj prekršaj predviđena kazna do 1.000 KM. U slučaju da osoba izazove požar, onda se tretira Krivičnim zakonom FBiH i to pod krivičnim djelima paljevine, šumskog požara i izazivanja opće opasnosti. Predviđene su kazne do 12 godina zatvora ukoliko su veće i teže posljedice.

Novim izmjenama zakona za inspekcijski nadzor na nivou FBiH su nadležni Federalna uprava civilne zaštite i FMUP, a na kantonalnim nivoima kantonalne uprave civilne zaštite i kantonalni MUP-ovi.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika