NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Aktivnosti u džematu Hrasno Gornje

... | 11. Septembra 2019.
07:10
Kalesija Online

Krajem mjeseca augusta 2019. godine započeti su radovi na rekonstrukciji džamije u džematu Hrasno Gornje.

Planirane aktivnosti i obnova tiču se vanjskog dijela (izgleda) džamije počevši od prekrivanja pomenutog objekta koji je do sada bio pokriven crijepom, a po završetku ovih radova dobit će novi pokrivač u vidu kubeta (jedno veliko i tri mala).

Do kraja godine bit će urađeni i radovi koji se odnose na vanjsko uređenje džamije , a uporedo sa navadenim poslovima, također, izvodit će se radovi na obnovi šehidske česme i imamske kuće (stiropol – fasada). “S obzirom da se svi pomenuti objekti nalaze se u haremu džamije, bez sumnje, možemo kazati da će cjelokupan kompleks (džamija, šehidska česma, imamska kuća) dobiti jedan novi portret i dimenziju više u smislu svoje ljepote i funkcionalnosti” kažu iz džemata Hrasno Gornje

Ideja za realizacijom svega navedenog javila se tokom ovog ljeta kod džematlija džemata Hrasno Gornje, te su u rekordno kratkom vremenskom periodu ukupljena materijalna sredstva koja su bila potrebna za ovaj poduhvat.

Podsjećanja radi, džamija u džematu Hrasno Gornje počela se graditi 1989. god., da bi krajem te iste godine bila pokrivena (tada crijepnim pokrovom). U funkciji je od 1993. god., a zvanična svečanost otvorenja džamije upriličena je 1997. god.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme