NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Gradonačelnik Imamović: Negiranje zločina je prijetnja novim ratnim zločinima

... | 25. Maja 2022.
17:31
Kalesija Online

Svaki dan je za porodice ubijenih na Kapiji bolan i težak, a posebno 25. maj. Kapija je od ‘95 bolna rana za građane Tuzle, Tuzlanskog kantona i cijele države. Zločin na ovom mjestu je rezultat agresije onih koji su zločine činili, navodi gradonačelnik Tuzle.

”Učinili su najveći mogući zločin. Paralelno s time, oni negiraju zločin. Imali su istovremeno strategiju agresije i zločina i strategiju laži. To negiranje zločina i genocida je prijetnja novim ratnim zločinima i novim genocidom”, ističe Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Premijer TK Irfan Halilagić ističe da, kada se čitaju imena na Kapiji, stiče se dojam da je agresor i zločinac imao namjeru da jednom granatom ubije ono što je koncept, ideja BiH.

”Naravno nije uspio, ali je uspio ubiti mladost, 71 život. Dužnost nam je da u kontekstu kulture sjećanja stalno napominjemo da zločinci, naredbodavci ovog čina koji je za posljedicu imao ubijanje mladosti, nisu adekvatno kaženjeni, nisu privedeni pravdi”, rekao je Halilagić.

Za masakr na Kapiji pred Sudom BiH jedino je osuđen Novak Đukić na kaznu zatvora od 25 godina. U februaru 2014. godine pušten je iz zatvora jer je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primjene zakona ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Državni sud je ponovo sredinom te godine smanjio kaznu na 20 godina, a njegov advokat obavijestio je ovu pravosudnu instituciju da je Đukić na liječenju u Srbiji. Susjedna zemlja ga do danas nije isporučila bh. organima na izdržavanje kazne.

”Mi pozivamo sve zemlje članice EU da ne može Srbija nikada postati članica EU dok ne isporuči pravosnažno osuđenog ubicu ove djece, ratnog zločinca Novaka Đukića. Nije moguće da će Evropska unija primiti Srbiju u EU jer kriju pravosnažno osuđenog ubicu djece Novaka Đukića”, kaže gradonačelnik Tuzle.

I danas Đukić slobodno šeta ulicama susjedne zemlje, dok porodice ubijenih isčekuju da bude izvršena sudska presuda.

Porodice ubijenih i delegacije grada, kantona, Federacije BiH danas su položile cvijeće i vijence na Kapiji, te se prisjetili ubijenih. Iz vlasti navode da se na ovakve događaje mora podsjećati češće i na teritoriji cijele države. (rtvslon.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika