NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Granični policajac dobio otkaz zbog zloupotrebe položaja

... | 13. Avgusta 2020.
17:29
Kalesija Online

Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je Rješenje o prestanku radnog odnosa policijskog službenika Granične policije BiH Z.V.

On se tereti da je 26. jula 2019.godine, na MGP-u Šamac, na ulazu u Bosnu i Hercegovinu, tokom trajanja smjene, u svojstvu vođe tima, odnosno u svojstvu policijskog službenika zaduženog za organizaciju obavljanja graničnih provjera na Međunarodnom graničnom prijelazu Šamac, od S.J. državljanina Njemačke, zahtijevao i primio dar, odnosno novčana sredstva u iznosu od 50 eura da bi omogućio ulazak u BiH putničkog motornog vozila marke Ford, kojim je imenovani upravljao, a za koji, prema navodima S.J., policijski službenik GP BiH Z.V. je tvrdio da vozilo ne posjeduje valjan tehnički pregled tzv. “TUV”.

– Disciplinskoj komisiji za policijske službenike Granične policije BiH podnesen je, od Ureda za profesionalne standarde i unutarnju kontrolu, Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv policijskog službenika Z.V. zbog osnovane sumnje da je počinio teže povrede službene dužnosti iz članka 105. stavka (1) točke 9) Zakona o policijskim službenicima BiH, odnosno iz članka 5. stavka (1) točke 9) i 23) Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika BiH, koje su definirane kao “ponašanje koje narušava ugled policijskog tijela” i “zloupotreba službenog položaja” – saopćeno je iz Granične policije BiH.

Nakon razmatranja podnesenog Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa, Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH donijela je Rješenje o prestanku radnog odnosa policijskog službenika Z.V., stoji u saopćenju.

Izvor: Fena

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika