NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Grlite svoje bebe jer zagrljaji pozitivno utječu na razvoj mozga

... | 19. Decembra 2019.
21:46
Kalesija Online

Studija provedena u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Ohiju proučavala je 125 beba i otkrila da nježni dodiri u obliku zagrljaja roditelja pozitivno utječu na razvoj mozga. Tjelesna naklonost posebno je važna za novorođenčad jer smanjuje njihov nivo stresa, straha i tjeskobe.

Dodir je prvo čulo razvijeno u ljudskom tijelu, a ova studija otkrila je da rano izlaganje fizičkoj naklonosti može pomoći bebama da zagrljaje doživljavaju ugodnije. To može imati trajni učinak na rast mozga, razvoj percepcije i kognitivne sposobnosti što u konačnici čini bebe pametnijima.

FOTO:Ilustracija

Poboljšava imunitet

Prema ovim istraživanjima, bebe nisu u stanju regulirati svoje emocije i zato često plaču. Ako ne dobiju potrebnu fizičku pažnju, bit će izloženi visokom nivou kortizola. Dugotrajno izlaganje ovom hormonu može imati negativne učinke na dječji imunološki sistem, pamćenje, verbalne vještine i može dovesti do depresije kad dijete odraste.

Studije su otkrile da podržavajuća iskustva, poput dojenja i zagrljaja, pokreću snažne reakcije mozga koji pomažu djetetovom mozgu da se brže razvija. Istraživači su koristili mekani EEG na glavama beba kako bi izmjerili njihove reakcije na nježne dodire.

Regulira otkucaje srca i temperaturu djeteta

Čim se dijete rodi, potreban mu je kontakt koža o kožu. Grljenje djeteta prvih sat vremena normalizira bebin rad srca, temperaturu i disanje. Druga istraživanja također potvrđuju da zagrljaji mogu potaknuti fizički rast kod beba, potičući rast stanica, neurona i tkiva.

Uz to, ne trebate zaboraviti da ljubav i privrženost ne treba se ograničiti samo na njihove rane godine. Ljubav je važan u svim fazama života.

(Klix)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Magazin