NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Hana Makaš je najbolja učenica u Bosanskoj školi u Australiji

... | 5. Januara 2021.
20:21
Kalesija Online

Makaš je proglašena maturanticom godine sa ostvarenih 48 bodova od mogućih 50

Najboljom učenicom Škole bosanskog jezika u 2020. godini u Australiji je proglašena Hana Makaš iz centra Caroline Springs u Viktoriji, koja je osvajanjem visokih 48 bodova otvorila put ka svom daljem željenom akademskom obrazovanju.Makaš je proglašena maturanticom godine na svečanoj ceremoniji dodjele diploma za jubilarnu, 15. generaciju maturanata.

– Šaljite djecu u Bosansku školu da nauče komunicirati s nanama i djedovima u Bosni, da nauče nešto o toj zemlji, da steknu nova prijateljstva, poručila je Hana.

Makaš je ostvarila 48 bodova od mogućih 50. U ranijim godinama jedan maturant uspio je ostvariti 49 bodova, dok su još dvije maturantice prije Hane ostvarila 48 bodova. Priznaje da nije očekivala ovakav rezultat, prenosi.

Ona je 11 godina, pored redovnog školovanja, svake subote odlazila u Bosansku školu gdje njeni roditelji također rade kao nastavnici.

– Da kažem da sam bila raspoložena ići u školu baš svake subote, nisam. Ali, kada krenete kao mali, onda vam to postane navika. Kao što drugi idu na sportske treninge vikendom, bosanski jezik je bio dio moje subotnje slobodne aktivnosti. Moji roditelji su mišljenja da je jezik najvažnija spona s našom dragom domovinom i našim korijenima, istakla je Makaš za SBS Bosanski radio dodavši da je danas zahvalna na opširnom znanju o BiH i bosanskom jeziku.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin