NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Hazim Mujčinović: “Deset godina idem i deset godina plačem pri ulasku u Potočare”

... | 4. Jula 2019.
16:14
Kalesija Online

Juli je mjesec u kojem posebno naviru sjećanja na onaj iz 1995.godine. U Srebrenici se tog jula desio Genocid, ubijeno je hiljade nevinih osoba. Ubijena i tek rođena beba.

Svake godine 11.jula u Srebrenici odnosno Memorijalnom centru Potočari klanja se dženaza identificiranim žrtvama. Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 33 osobe.

Kolona učesnika, njih oko 5 hiljada i ove godine će krenuti iz Nezuka ka Potočarima kako bi klanjali dženazu nevino stradalim ali i kako bi se prisjetili kuda su prošli Srebreničani kada su tražili slobodnu teritoriju.

Hazim Mujčinović ove godine jedanaesti put krenut će iz Nezuka ka Potočarima. Već nekoliko godina je i u organizaciji “Marša mira”. Najemotivnije trenutak, kaže Hazim, i za njega je dolazak u Memorijalni centar. Deset godina je do sada išao i svake godine kada stane pred bijele nišane počne plakati. Razlog tome najviše je što učesnike Marša mira dočekuju majke koje su izgubile svoje sinove i još uvijek ih očekuju u toj koloni.

O značenju Marš mira, pripremam za “Marš mira 2019” razgovarali smo sa članom Pododbora za organizaciju Hazimom Mujčinović. Razgovor pogledajte u videu ispod.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi