NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Historijski dan za žene u Saudijskoj Arabiji

... | 12. Januara 2018.
11:37
Kalesija Online

Za žene u Saudijskoj Arabiji, naročito one koje vole sport, tačnije fudbal, danas je historijski dan.

Poslije prelaska Philippea Coutinha u Barcelonu, najveći događaj u svijetu fudbala ovog mjeseca gledat ćemo u Saudijskoj Arabiji, gdje će žene prvi put prisustvovati na stadionu i gledati jednu profesionalnu utakmicu uživo.

Radi se o duelu Al – Ahlija i Al Batina, koji počinje u 18 sati po srednjoevropkom vremenu.

Do sada su žene u Saudijskoj Arabiji bile primorane utakmice posmatrati pored malih ekrana. One koje su imale hrabrosti otići na tribine, kao jedna žena u decembru 2014. godine, uhapšene su.

Saudijska vlada objavila je u oktobru prošle godine da je dugotrajna zabrana okončana, barem na tri stadiona.

Ograničenja za žene u Saudijskoj Arabiji sve su blaža, pa će se tako u junu ukniuti i zabrana vožnje automobila i sve žene koje žele vozačku dozvolu moći će je i dobiti.

Ženama je u septembru prošle godine dopušten dolazak na stadion u Rijad kako bi proslavile Dan državnosti, pa je naredni korak očekivan.

Ghadah Grrah nije mogla gledati svoju omiljenu ekipu Al – Hillal ni u finalu azijske Lige prvaka 2014. Njeno čekanje, napokon prestaje.

– Teško je gledati vaš tim samo na televiziji, pogotovo kada je riječ o velikoj utakmici, ali sada se moja želja ostvaruje – rekla je ova 22-godišnjakinja za Guardian.

(Faktor.ba)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin