NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Hrvati po gorivo dolaze u BiH: Na jednom rezervoaru uštede oko 30 KM

... | 14. Oktobra 2021.
09:55
Kalesija Online

Nakon najnovijeg poskupljenja goriva u Hrvatskoj, sve je više onih koji svoje limene ljubimce pune gorivom preko granice, piše zagrebački Večernji list. U Hrvatskoj su poskupjele sve vrste goriva, a dizel je probio granicu od 11 kuna (2,77 KM) i najskuplji je u posljednjih sedam godina. U Bosni i Hercegovini gorivo je u prosjeku jeftinije za oko dvije i pol kune (0,63 KM) po litri. Tako na jednom rezervoaru građani mogu uštedjeti i do 130 kuna (oko 30 KM), i to na pumpama u Bosanskom Brodu, gdje su cijene tradicionalno nešto veće negoli dublje u Bosni i Hercegovini.

Ne sjećamo se kada je razlika u cijeni bila tolika, piše Večernji list. Nakon razdoblja zatišja zbog ograničenja vezanih uz epidemiju koronavirusa, ali i zbog nešto manje razlike u cijeni benzina, na benzinskim pumpama u Bosanskom Brodu u posljednje su vrijeme ponovno česti automobili s hrvatskim registarskim oznakama. Uz registracijske pločice iz Slavonskog Broda, kojih je najviše, na automobilima se nerijetko mogu vidjeti i one iz Požege, Osijeka, Đakova, Našica pa i Zagreba.

Zanimljivo je da se u nekim pumpama u Bosanskom Brodu toči hrvatsko gorivo, koje je ondje znatno jeftinije nego u Hrvatskoj. Trošarine su preko granice puno manje, otuda i razlika u cijeni. Na svim pumpama primaju kune, ali kod plaćanja gotovinom trgovci obračunavaju kurs 1:4 (četiri kune za jednu marku). Stoga se više isplati plaćati karticom, jer tada se jedna marka obračunava u protuvrijednosti 3,8 kuna. Većina Brođana koji po benzin idu preko Save kažu da ih na to nije motiviralo najnovije poskupljenje u Hrvatskoj, nego to čine već dulje vrijeme. Gorivo je u susjedstvu i dosad bilo jeftinije, pa se kratka putovanja preko granice jednostavno isplate.

Hrvati, osim goriva, u BiH kupuju i motorna ulja i antifriz, čije su cijene također niže, ali isto tako i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lijekove, deterdžent, toaletni papir, slatkiše i razne druge potrepštine za kuću. Za svaku kupnju veću od 400 kuna (100 KM) dobiju povrat PDV-a, prenosi Hina.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika