NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Huawei predstavio operativni sistem HarmonyOS

... | 9. Avgusta 2019.
17:23
Kalesija Online

Kineski tehnološki gigant Huawei predstavio je operativni sistem HarmonyOS, nakon što je Google potvrdio da ovom proizvođaču više neće pružati podršku za Android zbog restrikcija koje su uvele vlasti SAD. Šef odjeljenja za poslovanje Richard Yu rekao je na pres konferenciji da se nada da će novi operativni sistem “donijeti svijetu više harmonije”.

Yu je naglasio da Huawei želi da koristi Android, ali da može momentalno da pređe na HarmonyOS (na kineskom HongMeng) ukoliko izgubi pristup američkom softveru.

Osnivač Huaweija Ren Zhengfei ranije je rekao da će novi operativni sistem biti univerzalan, da će moći da se koristi na raznim uređajima i da će biti brži od Androida za 60 procenata, prenio je Sputnik.

Prvi uređaji koji će koristiti novi operativni sistem biće predstavljen već sutra, a riječ je o televizoru marke Honor. Huawei će predstaviti pametne telefone sa novim softverom kasnije tokom godine

Washington tvrdi da je Huawei sigurnosna prijetnja i zbog toga mu je zabranio pristup američkoj tehnologiji. Kineska kompanija demantuje optužbe.

Izvor: klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika