NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Husić: “Nema više štrajka upozorenja, naredna odluka je generalni štrajk rudara”

... | 26. Septembra 2022.
14:53
Kalesija Online

Rudari rudnika u Federaciji BIH koji su u sastavu Koncerna EP BIH, jutros su održali jednosatni štrajk upozorenja. Na ovaj način željeli su podsjetiti nadležne na potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za oblast rudarstva u FBiH, a koji bi bio u primjeni od 1. januara, naredne godine. Tokom majskih pregovora dogovoreno je da  se sadržaj novog Kolektivnog ugovora   usaglasi do kraja septembra. Međutim, kako ističu iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBIH odgovora iz federalne Vlade, resornog ministarstva i Elektroprivrede BIH, za sada nema.

” Poruka koja je poslana iz rudnika u sastavu Koncerna je jasna precizna. Šest rudnika iz sastava Koncerna masovno je ušlo u realizaciju ove odluke u Rudniku mrkog uglja “Đurđevik”u Đurđeviku imamo djelovanje i rad dva sindikata, bilo je određene podijeljenosti , ali nam to generalno ne mijenja sliku koju smo kreiarali od jutros u ovih šest rudnika” rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBIH.

Iako nije u sastavu Koncerna štrajk je održan i u Rudnicima mrkog uglja Banovići, gdje takođe djeluju dva sindikata, te ni u ovom rudniku štrajk nije proveden u potpunosti, a zabilježen je kako ističu iz Sidnikata manji incident.

“Ja sam gore obišao sve pogone u Banovićima, nisam uspio otići gore do Zlače, gdje je bio incident od strane upravnika Zlače, koji je pokušao na fizički način da spriječi da se održi štrajk, pocijepao je onaj natpis reklamni za štrajk, došla je policija uradila svoj posao i tu će ići prijava. Međutim, što se tiče ostalih pogona štrajk je prošao veoma dobro. U jednom momentu su pokušali da miniraju štrajk u jami Omazići, međutim rudari su shvatili da je to štrajk upozorenja za njihova prava, za njihovo socijalno ekonomsko stanje i onda su se priključili svi” kaže Zijad Lačić, predsjednik Samostalnog sidnikata rudara FBiH.

Kako je istakao Husić štrajka upozorenja više neće biti. Naredna odluka i jedina je generalni štrajk u rudnicima u sastavu Koncerna, ali koja će biti donesena na sjednicama organa i tijela Sindikata radnika rudnika FBiH, ukoliko ovaj proces ne bi bio pravovremeno okončan.

“Ako budemo primorani uradit ćemo i to, ali tad će u tom trenutku punu odgovornost morati preuzeti imenom i prezimenom osoba ili skup osoba, koji su doveli rudnike i radnike u rudnicima i građane u Federaciji BIH u takvu situaciju “ rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBIH.

Potpisivanje novog Kolektivnog ugovora podrazumijeva i povećanje plata radnika za 11 posto i naknade za topli obrok sa 14 na 16 KM. Trenutna prosječna plata u rudnicima je oko 1300 KM, osim u rudniku Gornji Vakuf- Uskoplje, gdje iznosi preko 1600 KM. Kako ističe Husić, nastojat će se raznim aktivnostima doći do što skorijeg potpisivanja ugovora, kako ne bi došlo do prekida u procesu proizvodnje uglja.

rtv “Slon”

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika