NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

I kalesijska biblioteka postala članica COBISS sistema

... | 18. Oktobra 2021.
09:53
Kalesija Online

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH potpisani su ugovori o punopravnom članstvu u Kooperativnom bibliografskom sistemu i servisima (COBISS.BH) biblioteka sa područja Tuzlanskog kantona. Nove članice sistema su tri javne biblioteke: Javna biblioteka Banovići, Gradska biblioteka, koja djeluje u okviru JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, i Narodna biblioteka „Dr. Mustafa Kamarić“ iz Gračanice, kojima se pridružila i jedna specijalna biblioteka koja je u sastavu Muzeja istočne Bosne. Osim biblioteke iz Čelića i Živinica sve javne biblioteke sa područja TK su članice sistema COBISS, kao i dvije specijalne i dvije univerzitetske.

Dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH potpisao je ugovor sa direktorima biblioteka, novim članicama sistema – Edisom Hodžićem iz biblioteke Banovići, Alijom Džafićem iz biblioteke iz Kalesije, Nedžadom Peljtom iz biblioteke iz Gračanice i Ljubišom Veljkovićem iz Muzeja istočne Bosne.

Ovo je bila prilika da se novim članicama sistema obrati i dr. Aleš Bošnjak, direktor Instituta informacijskih znanosti iz Maribora (IZUM-a) ukazujući na značaj koje će biblioteke imati učestvujući u jedinstvenom online sistemu COBISS.BH.

Prema riječima Alije Džafića, direktora JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, u okviru kojeg djeluje kalesijska biblioteka, pristup COBISS-u znatno će olakšati evidenciju i klasifikaciju bibliotečke građe, te pospješiti komunikaciju sa članovima biblioteke.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme