NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Idete li autom na odmor? Ove “sitnice” mogu sve upropastiti, zato provjerite

| 5. Jula 2017.
08:50
Kalesija Online

Škola je gotova, godišnji počinju i mnogi od nas su u pripremama su za ljetni odmor. To znači da ćemo automobilima uskoro krenuti na duža putovanja od onih na koja smo naviknuti kroz godinu i zbog toga trebamo i automobil pripremiti za godišnji odmor, kako bi bili sigurni da će to putovanje proći bez briga.

(Foto:ilustracija)

Provjera ulja

Ako redovno servisirate automobil, ne bi trebali imati problema s uljem. No, ako je prošlo nekoliko mjeseci od promjene ulja svakako bi trebali provjeriti razinu ulja i nasuti po potrebi.

Pregledajte gume

Dugo putovanje znači i da će gume biti pod velikim opterećenjem, stoga je ovo dobro vrijeme da pregledate u kakvom su stanju i je li potrebna zamjena zbog starosti ili istrošenosti. Ako niste sigurni u istrošenost, posjetite vulkanizera. No, u svakom slučaju prije putovanja napumpajte gume ovisno o  broju putnika i teretu koji ćete voziti.

Prekontrolirajte tečnosti

Osim tečnosti za pranje stakala i ulja u motoru, automobil ima i druge tečnosti koje valja prekontrolirati. Rashladna tečnost, tečnost servo upravljača, tečnost za kočnice također bi trebali kontrolu.

Radi li klima kako treba?

Na ovim visokim temperaturama prvo što uključujemo u autima je klima uređaj i zbog toga moramo biti sigurni da je u potpuno ispravnom stanju i da su filteri čisti.

Svjetla i sigurnosna oprema

Prije putovanja provjerite i jesu li vam sva svjetla ispravna. Ne zaboravite na signalizaciju na prikolici ili kamp-prikolici ako i njih vozite na odmor.  Sigurnosna oprema svima uglavnom stoji u autu, no bacite pogled i provjerite imate li sve rezervne sijalice, je li prva pomoć puna i je li rezervni točak napumpan.  Naravno, sve ovo možete prepustiti i stručnijima od vas pa u brojnim brzim servisima možete najvažnije tačke automobila prekontrolirati za mali iznos.

Korisni savjeti

Brojni vozači baš i nisu previše marljivi s pranjem automobila kroz godinu, ali putovanje na odmor je najbolje vrijeme za temeljito pranje automobila. Uz to, prije kretanja na put opremite se vodom – osobito za slučajeve velikih gužvi na autocestama.  Pri planiranju puta obratite pažnju i na vremensku prognozu i stanje na cestama kako bi unaprijed isplanirali rutu i izbjegli gužve.

(Avaz.ba)

Komentari

Kategorija: Magazin