NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ikrar dova u džematu “Čaršijska džamija” Kalesija

... | 19. Juna 2019.
16:39
Kalesija Online

”I oglasi ljudima hadž!” – dolaziće ti pješke i na kamilama iznurenim; dolaziće iz mjesta dalekih, da bi koristi imali i da bi u određene dane, prilikom klanja kurbana, kojim ih je Allah opskrbio, Njegovo ime spominjali.” (El-Hadždž: 27, 28)

Hadž je jedan od stubova islama i farz svakom slobodnom, punoljetnom i pametnom muslimanu i muslimanki koji posjeduje imovinu za putovanje i slobodu puta. Planirani odlazak ove godine iz Bosne i Hercegovine u Medinu je od 29. jula do 04. august 2019. godine. U tradiciji je da se za one koji su Allahovu pomoć stekli uslove da obave hadž uči se ikrar dova.
Ikrar dova je  manifestacija na kojoj se obznanjuje da musliman želi ispuniti petu islamsku dužnost. Ona se još naziva hadžijska ili dova za ispraćaj hadžija. Riječ dova u naš jezik vjerovatno dolazi od arapske riječi „dua“ što znači zov, molba, a riječ „ikrar“ glagolska je imenica koja znači potvrđivanje, svjedočenje, prihvatanje, pristanak, potvrda.

Ikrar dova proučena je i u džematu Čaršijska džamija. Hadž će obaviti Husein ef.Džankić i njegova hanuma Šemsa kao i Jusuf Alić i njegova hanuma Hasija. Husein ef.Džankic je imam u penziji koju je zaradio u Švicarskoj, rodom je iz Ćiva, a Jusuf Alić je rodom iz Hrvačića.

Na upriličenoj ikrar dovi su bili i prisutnima se obratili glavni imam Enver ef. Alić,predsjednik Medžlisa IZ Kalesija Ibrahim ef.Aljić,domaćin Bilal ef. Husić, a nekoliko imama sa Medžlisa IZ Kalesija koji su izveli prigodan program uz ilahije i predavanje o hadžu. Također, tradicija je da se prisutnima obrate i traže halala buduće hadžije.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme