NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

“Ilmi batin” grupa koja ženama svakodnevnicu čini lakšom i boljom

... | 11. Januara 2021.
11:41
Kalesija Online

Često u časopisima i na portalima možemo pročitati rečenicu “Žena sam-mogu sve” a ista je potkrijepljena rečenicama poput one “Kako bi se uzdignule nad problemom, imamo visoke štikle za korak u nove pobjede” ili “Žena je nemoćna samo dok joj se ne osuši lak na noktima“. O ženama i njihovoj snazi se može mnogo pisati. To nije moguće napisati u samo nekoliko rečenica. Iako neke izreke zvuče kao kliše u svaku se možemo uvjeriti ako pogledamo svaku ženu u našem okruženju i njenu životnu borbu, toliko sličnu sa drugima a opet toliko različitu. O tome neki drugi put, ovog puta govorimo o tome šta žene mogu učiniti jedna za drugu. Koliko je važno kada se udruže i kakva čuda tek mogu napraviti. Ne znam na šta vas je uvod asocirao ali ono što u proteklih nekoliko mjeseci se nekako izdvaja na društvenim mrežama jeste grupa “Ilmi batin”. Iako svi na prvu pomislimo još jedna grupa u nizu, grupa od 133 000 članica sve je samo ne jedna u nizu. Ono što je karakteristično za ovu grupu jeste ženska solidarnost. Naime, pokretač grupe je Irma Bahl spisateljica porijeklom iz Bihaća koja trenutno živi u Njemačkoj.

Grupa je osnovana da transparentno prikaže u šta odlazi novac od prodaje mojih knjiga. Ostanite s nama i skupa ćemo razmotriti kome je stvarno šta potrebno i učinit ćemo šta je u našoj mogućnosti. Takodjer nastavljamo s darivanjem članica i pomaganjem onih koje predložite da im je pomoć stvarno potrebna” stoji u opisu na pomenutoj grupi.

I pregledavanjem objava i razgovora sa članicama zaista je sve napisano opravdano. Mnoge majke su dobile pomoć što u poklonima koji svakoj ženi izmame osmijeh na lice što u onim koji život znače. Nekima je odobrena stipedija za školovanje, jedna majka je dobila specijalne naočale za daltoniste kako njeno dijete više ne bi imalo problema u školi, mnoge djevojke/žene dobile su priliku za učenje stranog jezika, trudnice su dobile poklon bod.. Ono što izdvajamo jeste pomoć ženama u pokretanju vlastitog biznisa, pomoć poljoprivrednicama a okupljene oko ove grupe riješile su problem školske užine Amaru i Ajli. Godinu dana ovo dvoje djece imaju uplaćene obroke. Više od 30 projekata je realizovano od oktobra do decembra 2020.godine. U to se možete uvjeriti i na fotografijama ispod.

Ako se pitate kako je sve moguće, vratite se na uvodni dio priče.

Osim nabrojanog žene u grupi “ilmi batin” razgovaraju o svakodnevnici te raznim savjetima jedne drugima istu ulakšaju ali i uljepšaju.

Zabavite se, naučite nešto novo, podržite jedna drugu, pomozite ukoliko možete… Budite nečija motivacija i oslonac.” jedna je od objava na Facebook grupi.

Facebook grupa prerast će i u Udruženje, aktivnosti u vezi s tim su u toku. Cilj Udruženja, između ostalog, jeste organizovanje humanitarnih akcija i humanitarne pomoći onima kojima je ista potrebna. Učešće u projektima prikupljanje lijekova, hrane i drugih potrepština socijalno-ugroženim porodicama.

Žena ženi zaista može i treba biti prijateljica bez obzira da li se prije poznavale ili ne. Članice grupe “ilmi batin” su se uvjerile u to zahvaljući osnivačici grupe i administratorkama iste.

Priču ćemo završiti rečenicom iz grupe “Sreću čine male stvari”

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin