NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Imenovana nova Vlada Tuzlanskog kantona

... | 22. Marta 2023.
13:37
Kalesija Online

U srijedu, 22. marta, održana je sjednica Skuptine TK, hitnog karaktera, na kojoj je imanovana nova Vlada TK. Novi ministri su zvanično položili zakletve, među kojima je i Kalesijac Fadil Alić, kome je dodjeljeno ministarstvo rada, socijalne politike i povratka TK.

Ministar obrazovanja i nauke TK ostaje Ahmed Omerović. Na ministarskim pozicijama ostaju Suad Mustajbašić, ministar finansija, Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova, Edin Duraković, ministar privrede, te Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice.

Novi ministri iz redova SDA su: Fadil Alić – Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Derviš Ikanović –  Ministarstvo za boračka pitanja, Duška Bećirović –  Ministarstvo zdravstva i Fedahija Ahmetović – Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

FOTO: RTVTK

Novi ministri iz redova DF-a su: Ministrica pravosuđa i uprave je Nataša Marošević, novi ministar za kulturu, sport i mlade bit će Damir Gazdić, a resor trgovine, turizma i saobraćaja pripao je Denisu Bećiroviću.

„Možemo reći da je ovo Vlada kontinuiteta, a to je upravo ono što je Tuzlanskom kantonu u proteklim godinama nedostajalo. Premijer i ministri su u proteklih godinu dana, koliko je trajao mandat, sada već prošlog saziva Vlade, postigli izvanredne rezultate, ostvarili sa 100%-tnom učinkovitošću sve ono što su građanima obećali prilikom imenovanja prije godinu dana i logično je da se takav rad i rezultati nagrade povjerenjem da Tuzlanski kanton vode i u naredne 4 godine“, rekao je danas predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.

Stari, a sada i novi premijer IrfanHalilagić se zahvalio građanima, ali i poslanicima u Skupštini na prepoznavanju ostvarenih rezultata, te povjerenju koje mu je ponovno ukazano.

„U proteklih godinu dana smo, od faze nepovjerenja, jer je na mjesto premijera dolazio relativno mlad čovjek, izgradili sistem i uspostavili paradigmu merituma, odnosno mjerljivosti i valorizacije rada Vlade. Mislim da je to naš najveći uspjeh, a ispunjena obećanja i ostvarenih svih 18 mjera iz tadašnjeg ekspozea bile su sredstvo za uspostavu tog sistema. I u naredni mandat ulazimo sa veoma sličnim sistemom. Sistemom odgovornosti, obećanja i ispunjenja obećanog“, kazao je premijer Halilagić, te pojasnio da će rad Vlade TK podrazumijevati srednjoročne mjere postavljene u odnosu na cijeli četverogodišnji mandat i kraće mjere koje će biti realizirane na godišnjem nivou, a čija će realizacija ići u cilju i doprinositi ostvarivanju srednjoročnih mjera.

„Usvajanje Budžeta za tekuću godinu pokazatelj je naših intencija u ovoj godini. To je i dalje nastavak podrške privredi i poljoprivredi, razvoj obrazovnog sistema s posebnim akcentom na visoko obrazovanje i izgradnju Kampusa Univerziteta, briga o socijalnim pravima i najugroženijim građanima našeg kantona, povratku prognanih i raseljenih, te sigurnost građana, odnosno opremanje policije Tuzlanskog kantona. Planiramo završiti i neke projekte koji čekaju desetke godina, kao što je početak rada JU Centar za autizam „MehoSadiković“ Tuzla i početak rada Osnovne i  Srednje muzičke škole Tuzla u novom objektu u Tuzli“, nagovijestio je premijer Halilagić dodavši da će rad Vlade i u narednom periodu karakterisati visok stepen transparentnosti i da će građani u svakom momentu znati šta je to obećano i dokle se stiglo sa realizacijom tih obećanja.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika