NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Indira Habibović: “Prestanite kukati…”

... | 16. Septembra 2019.
09:15
Kalesija Online

Za “Glas mladih” piše Indira Habibović…

Ako kukate na svaki problem koji dođe u životu, znači da imate vremena pričati okolo i njemu, ljudima koje ne zanima već su samo znatiželjni. Ne žele vam svi dobro, samo je par njih briga za vas i izašli bi vam u susret.

Umjesto kukati i zračiti mrzovoljom i nezadovoljstvom, lakše je djelovati samouvjereno i voditi se činjenicom da će i taj problem (kao i oni prije njega) biti riješen i da će proći. Svakako, u životu će ih biti, nije prvi i zadnji. Ja sam osoba koja ne voli kukati i da ove probleme koje imam (a nisu neki problemi) ne smatram problemima, već izazovima. Smatram da je tako lakše pristupiti poteškoćama i napredovati u životu, onako, lagano. Te sitne poteškoće, mukice, gledam kao poklon.

Naizgled kutija, treba se malo namučiti dok je otvorim, nekad i ukrasni papir pocijepati pa se pomalo nerviram. Bitno da taj poklon otvorim i da se radujem onome što je unutra. Tako i sa mojim izazovima, naizgled teško, nema izlaza, mukotrpno, ali u konačnici dobijem ono što mi je potrebno i što će mi koristiti u životu. Ljudi u većini slučajeva nisu zadovoljni onim što imaju, nisu zahvalni.

Osoba koja je nepokretna želi bar hodati; Osoba koja hoda želi bicikl; Osoba koja ima bicikl želi auto (bilo kakvo); Osoba koja ima auto želi još bolje auto od onog kojeg ima. A osobe koje imaju najbolja auta i hrpu novca bore se sa poteškoćama i problemima na koje prethodne osobe od svojih želja ne vide i nije ih ni briga.

Zahvalnost i zadovoljstvo u životu igra veliku ulogu. Budi čovjek, prije svega! Svako od nas ima svoj život, svako od nas je priča za sebe, a priča je mnogo. Ako ih pročitate, ne znači da ćete svaku razumjeti, ali bar se potrudite. Kukanje je ništa drugo nego gubljenje vremena na nepotrebno i “upadanje” u loše raspoloženje.

Život je takav, kratak, brz, pun okolnosti i problema, a problemi se ne “guraju pod tepih”, već se rješavaju. Kukaju i jadikuju oni sa manjkom samopouzdanja i oni koji vole da se hvale kakve probleme imaju. A neznajući da postoje i osobe sa većim problemima o kojima šute.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Glas mladih