NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Iskosa: Spin džihadisti

... | 16. Marta 2015.
10:56
Kalesija Online

hazim karicSve što hoda na dvije noge Republikom Srpskom i ima dužu bradu, a nije četnik, sumnjivo je. Vehabije iskaču iz svakog mračnog budžaka, svako malo jače bošnjačko selo sa džamijom i džematlijama na namazu, pomno se posmatraju i analizira se njihovo djelovanje i razmišljanje, a malo-malo pa se organizira ispraćaj nekog džihadiste u redove ISIL-a uz bogatu trpezu i iće i piće.

Četnici za folklorne priredbe

Ovakvu sliku bi prosječan, manje upućen, konzument radio i televizijskih vijesti, novinskih napisa, internetskih objava ili polemičkih emisija, posebno u udarnim terminima javnih emitera, stekao nakon samo mjesec dana boravka u ovom dijelu države BiH. Osim medija, koji u redovima čekaju termine da ugoste razne (kvazi)eksperte i „poznavaoce prilika u obavještajnom sektoru“, ovakvu sliku nastoje javnosti dati i obavještajno-sigurnosni organi, čiji je primarni cilj (zašto na to ne podsjetiti) očuvanje javnog reda i mira.

Parada ponosnih četnika Višegradom za javnost u Republici Srpskoj se prikazuje kao folklorna predstava u slavu i čast otadžbinskim tekovinama i slavnim žrtvama za svetu srpsku zemlju, za koju bi ponovo krvi i živote dali, i uzimali. Patriotizam frca na sve strane, a bradate folklordžije se uzgajaju u svakoj jačoj srpskoj porodici – ako ustreba da ne manjka. Nikad se ne zna. Nikad trojke nisu bile javno proklamovane i aktivne kao danas. Samo što ne vrše egzekucije.

Sumnjivi muslimani

Svaki musliman u najzabačenijem džematu u Republici Srpskoj potencijalni je terorista. Sjetimo se samo detaljnog izvještaja obavještajnih organa iz prošle godine kada su nabrojali pomno analizirano svako sumnjivo ponašanje u muslimanskim selima i pojedince imenovali kao potencijalnu prijetnju i moguće vođe terorističkih ćelija. Podsjećanja radi, na početku agresije na Bosnu i Hercegovinu svaki vođa ekipe za zastrašivanje, egzekucije, etničko čišćenje i rad na terenu imao je spisak potencijalno opasnih muslimana čija je likvidacija dozvoljena. Na tim (polu)javnim spiskovima su bili viđeniji, ugledni, bogatiji i uticajniji muslimani. Najmanje jedna glava iz jače porodice, a često i cijele porodice. Oni koje su stigli, ubijeni su. Najveći dio onih sa liste za odstrel, po saznanju informacija o njihovom progonu, pobjegli su glavom bez obzira.

Slične su metode spin džihadista koje se provode danas u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj. Ozakonjena je diskriminatorska praksa temeljite provjere identiteta i krajnjih namjera podnosilaca zahtjeva za prijavu prebivališta u RS. Bošnjaci su na ovaj način, u startu sumnjivi i potencijalno opasni. Metode provjere identiteta sežu u daleku prošlost, a biografske podatke o podnosiocu zahtjeva nadležni organi prikupljaju iz domaćih obajveštajnih izvora, ali i iz obavještajnih arhiva zemalja u okruženju, pa i Evropi. Svako ko imalo drži do svog ponosa, bez obzira na djela iz prošlosti, teško se odlučuje u ovakvu avanturu s ciljem ponovnog naseljenja na svoju očevinu i djedovinu u Republiku Srpsku.

Mentalna higijena

Spin džihadisti vode specijalni rat specijalnim sredstvima, pa anegdota sa švedskim ljekarima psihijatrijske provenijencije ima nevjerovatno plodno tlo da uspije na ovim našim podnebljima. Naime, upućeni kažu kako bi švedski ljekari tužili novinare i medijske kuće koji u javnosti plasiraju jednostrane i neprovjerene informacije i podatke o osobama i pojavama, a da nisu jasno i nedvosmisleno prezentirali dokaze da su iscrpili sve podatke da javnost ne obmanu poluistinama. Onaj ko senzacionalističkim, neprovjerenim informacijama šokira javnost bez dokaza i argumenata, ima da odgovara ako javnost obmanjuje. Iza takvih opasnih rabota mora biti neki lični ili sinhronizirani cilj interesnih skupina. Ako svoj cilj ostvaruju ne birajući sredstva, država je dužna da štiti mentalnu higijenu konzumenata medijskih informacija i da spriječi širenje virusa laži i obmana. U našoj javnosti je postalo pravilo i nezaobilazna praksa da se obmanjujemo i da smo obmanjivani. Nevjerevovatno je kako pokorno spuštene glave trpimo bombardovanje ombanama, lažima, potvorama, konstrukcijama, stigmatiziranjem grupa i pojedinaca, a ničim ne pokazujemo da to nije normalno. Sve dok nas malj (ne)istine ne odalami po glavuči od čega ćemo se otrijezniti ili ne otrijezniti.

Pećine pune oružja

Svako malo u medijskim istupima viđenijih zaštitinika Republike Srpske javnosti se plasira upozorenje da se čuvamo bradatih muslimana što svoja ratna iskustva stiču u Siriji i Iraku. Opasnost po Evropu od bijele Al Qaide koja ima svoje ćelije i kampove za obuku u našoj zemlji, prihvatamo kao šalu za jednodnevnu upotrebu koju prežvaćemo uz jutarnju kahvu. Niko se ozbiljan nije zabrinuo kada je RTRS svojevremeno, iz dana u dan zaredom, objavljivao fotografiju, navodno, iz majevičkih vrleti nadomak sela Gornja Maoča, na kojoj je nadstrešnica od najlona sa ulazom u pećinu „u kojoj su skrivene ogromne količine naoružanja i vojne opreme“. Konstruirano je više verzija priča za obmanjivanje javnosti koje su plasirali obavještajno sigurnosni organi i njima pokorni mediji. Po tim pričama, vehabije iz Gornje Maoče su spremni za rat i samo čekaju signal. Po drugoj verziji su u „toj“ pećini skrivene ogromne količine, iz rata zaostalog naoružanja i opreme na vrijeme sklonjenog od poslijeratnih inspekcijskih kontrola iz magacina Armije R BiH, treća medijski plasirana špekulacija je dosezala dotle da je pećina magacin stranih obavještajnih struktura za naoružavanje… Niko nikad nije javnost uvjerio u stvarnu istinu o ovom spin momentu. Nikad niko nije uhapšen zbog skrivanja silnog naoružanja u Majevici, nikada nije javnosti plasirana informacija da je pronađeno oružje, ili prazna pećina. Ili, da je uopšte pronađena pećina?!

Zavadi pa vladaj

Mentalni sklop iole psihički stabilnog čovjeka teško može sve to „posložiti“. Spin džihadistima nije ni cilj da se posloži. Njihov cilj je da se u haosu čestica (polu)istina sklapaju mozaik koji je njima shvatljiv i drže javnost pod kontrolom plasirajući im svoju i samo svoju istinu.
Veoma je aktivna mašinerija koja rukovodi i upravlja procesima zavadi pa vladaj, a opasnost od bijele Al Qaide, bradatih vehabijskih pojedinaca i skupina, sezonski je problem kojim nas se nastoji zaplašiti. Kad sezona spin džihada u BiH prođe, dolazi sezona diskriminacije naših zločinaca kontra njihovih u pravosudnim institucijama pa ih stoga treba i ukinuti. Kada toga ne bude, uvijek će biti neki slučaj „Džaferović“ ili „Kebo“ kojim nas kljukaju, da ne zamre klica sukoba i podjela.

(Hazim KARIĆ – bportal)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kolumna