NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Izabrani delegati u Vijeće naroda RS-a, probosanske stranke bez potrebne većine u klubu Bošnjaka

... | 2. Decembra 2022.
14:51
Kalesija Online

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su izvještaj Komisije za izbor i imenovanja o glasanju za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske prema kojem je izabrano 28 delegata iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog te ostalih naroda.

Prema izvještaju Komisije, iz reda srpskog naroda prijedlog PDP-a dobio je sedam glasova, prijedlozi Socijalističke partije, Nenada Stevandića, Tamare Damjanović i liste Za pravdu i red po osam glasova, prijedlog Srđana Mazalice, Dražena Vrhovca i kandidatska lista predlagača Vukote Govedarice dobili su po devet glasova.

Time bi trebalo da su iz reda srpskog naroda izabrani delegati za Vijeće naroda Republike Srpske: Nikola Kovačević, Živko Marjanac, Marinko Dragišić, Marija Topić Nikolić, Dragutin Škrebić, Ognjen Žmirić, Vojislav Gligić i LJubiša Krunić.

Iz reda hrvatskog naroda, od predloženih lista za kandidate za delegate u Vijeće naroda Srpske, po jedan glas su dobili prijedlozi: Viktora Jerkovića, Anje LJubojević, Andree Gajić, Suzane Gašić, Miloša Bukejlovića, Željka Zovkića, Diane Čekić i Marka Dubravca.

Time bi trebalo da su iz reda hrvatskog naroda izabrani delegati za Vijeće naroda Republike Srpske: Josip Jerković, Nada Tešanović, Mirko Pandža, Dragica Kovač, Marko Jorgić, Mijo Perkunić, Mirjana Matanović Bundalo i Delfa Biberović.

Iz reda bošnjačkog naroda, od predloženih kandidatskih lista, tri glasa dobio je prijedlog Ramiza Salkića a po jedan glas dobili su prijedlozi: Mirsada Duratovića, Denisa Šulića, Alena Šeranića, Nine Bukejlović i Sevlida Hurkovića.

Time bi trebalo da su iz reda bošnjačkog naroda izabrani delegati za Vijeće naroda Srpske: Adil Osmanović, Alija Tabaković, DŽevad Mahmutović, Amir Hurtić, Aida Prešić, Armin Hamzić, Igor Bošnjak i Srebrenka Golić.

Ovo znači da probosanske političke stranke neće imati potrebnu dvotrećinsku većinu (šest) za pokretanje procedure vitalnog nacionalnog interesa.

Iz reda ostalih, od predloženih kandidatskih lista, po jedan glas dobili su prijedlozi: Nataše Radulović, Željka Radonjića, Milovana Bodirogića i Senada Zlokape.

Time bi trebalo da su iz reda ostalih naroda izabrani delegati za Vijeće naroda Republike Srpske: Danijel Puhalić, Slaviša Mrkaja, Jovana Čarkić, i Franc Sošnja.

Dodjelu mandata izabranim delegatima u Vijeću naroda Republike Srpske vrši Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine kojoj će biti poslat izvještaj o glasanju.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić zaključio je drugu posebnu sjednicu parlamenta.

klix.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika