NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Jeste li odlučni da sutra ne uđete u trgovine, ne kupite ništa i ne otvorite novčanik?

... | 29. Novembra 2019.
14:47
Kalesija Online

Posljednja subota u novembru obilježava se kao Dan bez kupovine. Svrha obilježavanja ovog dana je ljude osvijestiti o problemima potrošačkog  društva, poticanja ljudi na suzdržavanje od kupovine na taj dan, odnosno suzdržavanje od nepotrebne kupovine.

“Dan bez kupovine trebao bi da pokaže trgovcima, distibuterima i proizvođačima, da potrošači imaju snagu da u određenom danu, momentu odluče da ne kupe ništa, tog dana da ne uđu u trgovine, ne otvore novčanik. Da se trgovci zapitaju kolika je uloga i snaga potrošača i sve njihove želje za profitom da li su ponekada opravdane, sve ono što oni žele usmjereni su na to da imaju što bolji profit”, kazala je za NEON Televiziju Gordana Bulić, predsjednica Kluba potrošača TK.

Iz Kluba potrošača građanima poručuju da u danima vikenda  iskoriste namirnice i kućne potrepštine koje imaju u svom domaćinstvu, kupovinu koju su planirali obaviti za vikend ostave za drugi dan i na takav način pokažu da našim izborom, kupovinama mi doprinosimo jačanju trgovinske mreže, jačanju trgovaca, distributera i proizvođača.

“Sutrašnji dan neka iskoriste da pokažu da je naša odluka u kupovini presudna za njihov biznis i da naša odluka o kupovini može uvijek biti drugačija od one koju oni očekuju”.

Klubu potrošača svakodnevno dolaze žalbe i primjedbe na prodajne objekte na području TK, da se se na proizvodima zna naći nalijepljeno nekoliko deklaracija ili da cijene nisu iste na policama u marketu i na kasi.

“Nažalost u većini slučajeva na kasi je ona veća cijena evidentirana, kada vam obračunavaju troškove onda vi vidite da ste htjeli kupiti proizvod, jer je bila istaknuta niža cijena, ali nije dobro upisana”, navela je Bulić.

Žalbe također se odnose i na trgovce koji prodaju kućanske aparate, te da trgovci nisu raspoloženi za bilo kakav vid reklamacije robe, artikala i odjevnih predmeta.

“Imamo primjedbe na niz proizvoda koji se čuvaju na rashladnim sistemima, da nisu rashladni sistemi uredni, očišćeni, posebno u objektima gdje se prodaju meso, mlijeko, sirevi.

Iz kluba su zamolili potrošače da budu racionalniji pri kupovini, da kupovinu smišljeno planiraju i kupuju samo ono što im je potrebno.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika