NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Jusuf i Naza Hodžić iz Snagova u braku 60 godina

... | 20. Aprila 2019.
13:36
Kalesija Online

“Ašikovanje nekada bilo je puno drugačije nego danas. Išlo se curama pod prozor. Moja Naza i ja smo živjeli blizu pa smo se viđali svaki dan. I u školu smo zajedno išli” počinje svoju priču o bračnom životu sa svojom saputnicom Nazom, dedo Jusuf Hodžić iz Snagova. Jusuf i Naza u bračne vode uplovili su 1959. godine, u januaru. U braku su dobili dobili dva sina i dvije kćerke. Imaju sedmero unučadi, četvero praunučadi.

” Podugo smo imali samo troje djece, dvije kćerke i jednog sina. Poslije 10-11 godina rodio se još jedan sin, naš Edo. Godina po godina i tako je prošao život, prošlo šezdeset godina a meni kao jedan dan.” dodaje dedo Jusuf.

Supružnici Hodžić žive u Snagovu. Sin Edo poginuo je u ratu, jedan sin je u Americi, a kćerka u Austriji. Iako ima 78 godina dedo Jusuf ima nekoliko ovaca, a i imanje dobro održava. Nena Naza starija je dvije godine, te ima bolove u nogama zbog kojih se kreće pomoću štapa, ali za sve što joj treba tu je dobro raspoloženi Jusuf.

” Tajna uspiješnog braka je strpljenje. Veliko strpljenje i tolerancija. Mora jedno drugo da uvažava, da oprašta i da se pomažu. Samo tako može biti sretan i uspiješan brak”- ističe Jusuf.

Naši sagovornici prošli su mnogo toga zajedno. U toku rata protjerani su sa vlastitog ognjišta, preživjeli smrt djeteta. Staračeke dana provode u svom toplom domu u mjestu gdje je i počela njihova ljubav.

Jusuf i Naza u poznim su godinama iza sebe imaju 60 godina braka,u njihovom domu se još uvijek osjeti ljubav za kojom svaki čovjek teži. Ljubav čista i iskrena koja se neočituje samo u riječima volim te, nego i u onima kao što su obuci poluver hladno je, uzmi štap da ne padneš, jesi li gladna/gladan. Kada smo bili u domu naših dobrih domaćina uredno obrijan, lijepo obučen dedo Jusuf na sebi je imao zeleni poluver, nena Naza ističe da mu ga je ona isplela, a dedo ponosno klimnjem glavom potvrđuje. Nama, ljepši dokaz ljubavi ne treba.

“Najljepše je kad čovjek i žena u ljubavi zajedno osijede”

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika