NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

JZU Dom zdravlja Kalesija: Preventivni pregled učenika

... | 13. Septembra 2019.
13:30
Kalesija Online

U okviru Strateškog plana JZU Dom zdravlja Kalesija kojeg je izradio direktor Muhamed Osmanović provodi niz aktivnosti koje obuhvataju brigu o pacijentima, od najmanjih do najstarijih. Fokus plana je prevencija odnosno sprečavanje nastanka bolesti. Prošle godine u okviru pomenutog strateškog plana, između ostalih, održano je niz predavanja za učenike na temu “Reci ne drogama, alkoholu i pušenju”, posebna pažnja stavljena je na štetno djelovanje nargile. Pozitivan preventivni program kojeg su provodili uposlenici u JZU Dom zdravlja Kalesija jeste predavanje na temu “Uloga mamografije u ranom otkrivanju karcinoma dojke”. Doktorica Enisa Sulkanović, specijalista porodične medicine kaže da su imali jako dobar odaziv i imaju dobar rezultat nakon pomenutih predavanja. Ove godine provode sistematski pregled školske djece.

“U grupu te djece spadaju 2 i 4, 6 i 8 razredi.Mi smo krenuli sa prvim ciklusom tih pregleda. Obavili smo pregled učenika drugih razreda u OŠ “Kalesija”. Pregled je obuhvatao mjerenje tjelesne težine, tjelesne visine djeteta. Gledali smo stanje lokomotornog sistema odnosno da li dijete ima krivu kičmu, da li ima ravna stopala.Radili smo orjentacioni pregled vida i sluha, govora. Našli smo četvero djece sa govornim manama koji nikada nisu bili upućeni logopedu. Dijete ima već 8 godina i vrijeme je da se radi na tome da ne bi bilo kasno” istakla je doktorica Suljkanović.

Urađen je i stomatološki pregled. Sve zdravstvene probleme koje su uočili kod nekog djeteta napisali su kao preporuku roditeljima kako bi na vrijeme reagovali. Program će se raditi do kraja tekuće ali i u narednoj godini. Planirano je do kraja godine obići sve osnovne škole na području općine Kalesija i izvršiti pregled učenika drugih razreda. Pregled učenika u OŠ Rainci Gornji planiran je za 25.9.2019.godine.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme