NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kako država doprinosi zagađenju zraka i trovanju svojih građana

... | 4. Januara 2018.
18:50
Kalesija Online

Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je rat i stradanja građana BiH, ali zagađenje zraka danas prijeti da odnese brojne živote u BiH, navodi se u analizi medijske platforme Modern Diplomacy.

“Energija koja se dobije iz termoelektrana kratkoročno je jeftina i često je promovirana kao razvojna šansa. Međutim, pitanje koje se zaobilazi jeste: kakvog dugoročnog uticaja ova prljava energija ima na zrdavlje ljudi i okoliš”, istaknuto je u ovoj analizi.

U BiH su planirana dodatna ulaganja u izgradnju blokova termoelektrana, što bi moglo imati dugoročne posljedice za građane.

“Samo Termoelektrana u Tuzli svake godine u zrak ispusti 51.000 tona toksičnih supstanci. To doprinosi porastu broja raspiratornih bolesti stanovništva, ali i bolesti srca. Povećan je i broj osoba koje obolijevaju od raka. To su razlozi zbog kojih se u BiH za godinu dana izgubi 44.000 godina ljudskog života”, navedeno je u ovoj analizi.

Termoelektrane proizvode mnogo otpada, što je dodatni problem za zagađenje zraka.

Teški metali od ovog otpada završavaju u obližnjim rijekama, a koriste se i jake hemikalije kako odvodi termoeletrana ne bi bili začepljeni.

“Mi plaćamo cijenu ovog zagađenja svojim zdravljem”, kazao je Denis Zisko, koordinator za klimatske promjene u Centru za ekologiju u energiju BiH.

Komentari

Kategorija: Magazin