NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kalesija: Četiri osobe mlađe od 50 godina u periodu od mjesec i po umrle od kardiovaskularnih bolesti

... | 22. Avgusta 2019.
12:34
Kalesija Online

Visoke temperature zabilježene posljednjih dana utiču na zdravlje posebno kod hroničnih bolesnika. Ova godina, prema riječima dr. Asima Mehmedovića specijaliste porodične medicine, i nije uzrokovala toliko zdravstvenih problema kao što je bio slučaj 2003. i 2011.godina, međutim ipak ima pacijenata koji se javljaju u JZU Dom zdravlja Kalesija čije zdravlje je narušeno zbog visokih temperatura.

“Imali smo nekoliko situacija gdje su nam pacijenti kolabirali odnosno gubili svijest. Timovi porodične medicine imali su takva četiri slučaja.” dodaje doktor Mehmedović. Ono što još predstavlja problem pacijentima u ovom periodu jesu alergijske reakcije. Na svu sreću, težih posljedica nije bilo. Ono što je specijalista porodične medicine dr.Asim Mehmedović istakao kao zabrinjavajući podatak jeste da su u periodu od mjesec i po zabilježene četiri smrti pacijenata mlađih od 50 godina. Posljedica je to kardiovaskularnih bolesti.

“To je nešto na čemu se treba ozbiljno poraditi. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzročnici smrti u svijetu. Mi imamo iznenadne srčane smrti. Ljudi nisu imali nikakve tegobe. Međutim, ništa se slučajno ne dešava. Krvni sudovi kod tih pacijenata su morali biti oštećeni, samo su bili određeni momenti koji su napravili okidač. Iz svega ovako moramo uzeti zaključak. Moramo promijeniti stil života” kaže doktor Mehmedović ističući da moramo regulisati masnoće odnosno holesterol koji je veliki neprijatelj zdravlja.

Specijalista porodične medicine dao je i preporuke kako da zaštitimo sebe i svoje zdravlje. Više pogledajte u videu.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, NEON TV - Video prilozi