NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kalesija: Obilježen Dan šehida

... | 25. Maja 2020.
14:08
Kalesija Online

Danas je na području općine Kalesija u džematima obilježen Dan šehida. Dan šehida se inače obilježava svakog drugog dana Bajrama, a tad porodice i poznanici poginulih šehida uče Jasin i odaju počast onima koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine.


U prisustvu veterana Prnjavorske čete, predstavnika boračkih udruženja i općinskih institucija i džematlija, u Prnjavoru učenjem jasina i fatihom odata je počast šehidima ukopanim u mezarju kod prnjavorske džamije.
Istovremeno, na skroman način obilježen je i Dan oslobođenja Prnjavora i Kalesije, u znak sjećanja na oslobodioce, borce Prnjavorske čete i drugih jedinica koji su 23. maja 1992. godine nakon 12. dnevne okupacije napravili herojski podvig i oslobodili svoje mjesto i centar općine.

-“Ja hoću da kažem i da izrazim sve čestitke svim borcima koji su 1992. godine kroz trijumfalnu kapiju na ulazu u Prnjavor trijumfalno krenuli u oslobađanje BiH, za Kalesiju po tom znaju svi u BiH i širom svijeta jer je Kalesija prvi oslobođeni grad u BiH, a za to su zaslužni naši šehidi i koje mi danas posebno pominjemo i molim Uzvišenog Boga da svim šehidima da nagradu a svim saborcima koji su preživjeli da Allah dž.š. da sabura u ovim teškim vremenima”, kazao je ef. Mešanović.

Dan šehida je obilježen i u džematu Lipovice centar gdje je urađeno i novo spomen obilježje na kome se nalaze imena i prezimena svih šehida koji su dali ono najvrijednije za Bosnu i Hercegovinu.

-Zahvaljujući borcima i šehidima mi se danas možemo kretati u našoj državi bez ikakvog straha. Ja apelujem na građane da se trebamo često prisjetiti boraca i šehida kako bi i druge generacije znale šta se to dešavalo ratnih godina i kako bi znale cijeniti šehide koji su svoje živote dali u odbranu Bosne i Hercegovine od agresora” kazao je načelnik općine Kalesija Sead Džafić.

Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice dr. Edin Ramić istakao je da nije dovoljno samo izgrađivati spomen obilježja nego je potrebno da konstantno govorimo i podsjećamo mlade na ratna dešavanja, te da ih učimo da uvijek trebaju biti na oprezu jer se historija nažalost ponavlja.

-Plašim se da se nama sjećanje na šehide svelo na to da se izgradi spomen obilježje ili spomen ploča i da smatramo da smo tim obavezu prema šehidima izvršili. Oni su se borili za državu, društvo jednakih vrijednosti i to je ono čega se trebamo i moramo prisjećati. Trebamo im vratiti tako što ćemo gajiti ljubav prema Bosni i Hercegovini kod mlađih generacija i da se stvara obaveza da se Bosna i Hercegovina izgradi i da se sačuva za generacije koje dolaze iza nas, to je bila namjera onih koji su branili vrijednosti suvjerene države Bosne i Hercegovine” kazao je ministar dr. Ramić.

Zahvalnost za podršku u izgradnji spomen obilježja iskazao je imam džemata Lipovice centar Emir ef. Imamović koji je kazao da su na ovaj način željeli sačuvati šehide od zaborava.

-“Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u izgradnji spomen obilježja i naravno želim ovim putem i da istaknem da nam je želja bila da sačuvamo naše šehide od zaborava jer su oni dali svoje živote za našu jednu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovine i ovo spomen obilježje će uvijek biti podsjetnik svim generacijama koje dolaze, da vide, da znaju, šta se događalo u proteklom ratu”, kazao je ef. Imamović.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme