NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kalesija: Održana edukacija “Stop raku grlića materice”

... | 28. Januara 2020.
13:51
Kalesija Online

Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u saradnji sa studentima Medicinskog fakulteta Tuzla i ove godine organizuje akciju STOP raku grlića materice 2020. Tim povodom, danas je u Kalesiji održana edukacija a na kojoj je govorila dr. Meliha Kurtić, ljekar na specijalizaciji na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

-“Danas ovdje u Kalesiji organiziramo edukaciju o prevenciji raka grlića materice za mlade u saradnji sa Crvnim križom Općine Kalesija. Ove edukacije se održavaju u svim općinama našeg kantona, danas u Kalesiji i Živinicama i u narednim danima će biti u svim općinama našeg kantona”, kazala je dr. Kurtić.

Ona osim toga dodaje i da je ove godine fokus na mladima. Koliko je bitno ukazati na preventivne preglede i kod mladih govori i podatak da je u 2018. godini najmlađa osoba oboljela od karcinoma grlića materice imala samo dvadeset godina.

-“Bila je odlična posjećenost, mladi su jako zainteresovani, ovo je tema koja je njima interesantna, onako malo jest naše društvo zatvoreno po pitanju mladih i ovog problema, do sad se stavljao fokus na žene starije životne dobi, međutim, danas mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose. Imamo puno mladih djevojaka koje iznose trudnoću a znamo da je jedan od najvećih riziko faktora za nastanak raka grlića materice rana trudnoća i promjena više seksualnih partnera” govori dr. Kurtić.

Iako su mladima sve informacije na dohvat ruke, često se u životu ne susreću sa ovakvim temama zbog čega je kako ističe dr. Kurtić jako bitno da se mladi redovno edukuju i informišu.

-“Mladi imaju puno informacija, imaju internet, imaju letke, međutim, stiče se dojam da nemaju prave informacije ili ih ne tumače na adekvatan način, malo se i boje, društvo je tako da je otići ginekologu nekad i sramota i tako dalje ali to ne treba da bude tako zato ove godine i organizujemo ovakvu edukaciju da razbijemo taj tabu i u Kalesiji i u društvu našem”.

Jedna od onih koja se borila protiv ove opake bolesti je i članica Udruženja “Ženo, majko, sestro” Kalesija Tima Efendić. Danas je Tima zdrava osoba koja svima poručuje da se karcinom može pobjediti, samo ako se na vrijeme otkrije.

-“Operisana sam 2018. godine i tako dok sam radila nalaze zbog dojke, uradim i papa test i otkrijem da imam rak grlića materice. Operisala sam se, dobro se osjećam, osjećala sam se i tad dobro. Nije opasno kad se na vrijeme javi, to poručujem svakome”, govori Efendić.

Svake godine u zemljama Evrope sedmica na kraju januara se obilježava kao Evropska sedmica prevencije raka grlića materice. Karcinom  grlića materice je, po podacima Svjetske zdravstve organizacije (WHO), drugi po učestalosti uzrok smrti kod žena, a treći vodeći, nakon karcinoma pluća i  karcinoma dojke. Bosna i Hercegovina, po učestalosti karcinoma grlića materice, nalazi se među evropskim zemljama koje imaju visoku stopu oboljevanja.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme