NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kalesija: Projekcijom filma “Usporeni genocid – što no nema sa Drine vedrine?” obilježen Dan početka genocida nad Bošnjacima

... | 10. Januara 2022.
09:39
Kalesija Online

Povodom 9. januara – Dana početka genocida nad Bošnjacima u kalesijskom BKC-u upriličena je projekcija dokumentarnog filma „Usporeni genocid – što no nema sa Drine vedrine?“ Avde Huseinovića.

Prije prikazivanaj filma publici se u ime organizatora obratio Alija Džafić, direktor JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesiaj, koji je istakao važnost podsjećanja na zločin genocida i sve druge zločine koji su počinjeni nad bošnjačkim narodom. Publika je uz snažne emocije ispratila film Avde Huseinovića koji govori o genocidu srpskih vojnih i policijskih snaga nad Bošnjacima i drugim nesrpskim stanovništvom na području Birča, Srednjeg i Donjeg Podrinja u periodu 1992 – 1993.

Podsjećamo, od 2012. godine u Kalesiji se redovno obilježava 9. januar – Dan početka genocida nad Bošnjacima.

Na taj dan, 9. januara 1992. godine je tzv. Skupština srpskog naroda u BiH usvojila je tzv. Deklaraciju o proglašenju Srpske republike BiH. Naziv tzv. Srpske republike BiH u Republika srpska zvanično je promijenjen 12. avgusta 1992.

S obzirom da je Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Haagu presudom u „slučaju Krstić“ i presudom u predmetu: „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore“ od 26. februara 2007. utvrdio da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije tzv. Republike srpske, mi smo dužni tog dana govoriti o genocidu i svim zločinima koje su počinile institucije tzv. Republike srpske.

Organizatori ovogodišnjeg obilježavanja su UG „Korak“ Kalesija, JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BZK Preporod Kalesija i UG „Sumejja“ Kalesija.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme