NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kalesija: U srijedu predavanje u okviru projekta ” STOP raku grlića maternice”

... | 17. Januara 2022.
09:38
Kalesija Online

U gradskoj biblioteci Kalesija u saradnji sa studentskim vijećem Medicinskog fakulteta u Tuzli “MEDICUS” u saradnji sa Katedrom za ginekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Lokalnim timom Tuzla Udruženja studenata medicine u BiH “BoHeMSA” Udruženje “Snaga nezavisne žene” organizuje projekat pod nazivom “STOP raku grlića maternice”.

Predavanje u Kalesiji će biti održano u srijedu sa početkom u 15.45 sati..

Što se tiče raka grlića maternice, treba istaći da 140 žena umre od ovog ginekološkog oboljenja. Različitim vrstama skrininga doprinosi ranom otkrivanju i efikasnijem liječenu, cilj projekta je da se javnost upozna sa ovim problemima kao i načinom prevencije.

Panel diskusijom u Hotelu Salis, danas će započeti obilježavanje Evropske sedmice borbe protiv raka grlića materice. Panelu će biti prisutne žene iz nekoliko udruženja iz Tuzlanskog kantona, a tokom sedmice, od 17. do 21., održat će se edukacije u nekoliko gradova u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića maternice pokrenuta je još 2007. godine od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma  i od tada se obilježava u posljednjoj sedmici mjeseca januara svake godine.

Kao i prethodnih godina akciju je pokrenula i svakako najzaslužnija što se ista provodi i ove godine prof.dr. Dženita Ljuca. Okupljen je studenata i mladih doktora koji će staviti akcenat na prevenciju oboljenja koje sve više ekspandira među ženskom populacijom. Na predavanju prisutne žene će moći postaviti pitanja vezana za lične zdravstvene probleme sa aspekta ginekologije, privatno ili u okviru grupe.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme