NEON Televizija - Kalesija Online - Živinice - Zvornik

Kultura

Zna li se da je Kalesija u bivšem sistemu bila pri dnu ljestvice razvijenosti i da je važila kao primjer nerazvijenosti onda nije teško dokučiti na kom stepenu su bila i kulturna dešavanja u ovoj općini. Nastala kao tvorevina komunizma, na pola puta između Tuzle i Zvornika, Kalesija nije bila centar ničega tako da je i ostala na margini svega što se dešavalo i u bivšem sistemu.

Zanimljivo je da tragova kulturnih dešavanja bilo koje vrste na ovim prostorima jednostavno nema , pa je realno pretpostaviti da ih nije ni bilo.Ono po čemu će Kalesija ostati prepoznatljiva je izvorna muzika i to od davne 1968.god. kada izvorna muzika i pjesme ” Kalesijske trojke ” na svim radio stanicama bivše Jugoslavije prenose glas o Kalesiji pjesmom ” Kalesijo puna si mi cvijeća “.

Izvorna muzika će tako postati sinonimom Kalesije. Informacije radi , još jedna skupina sličnog stila, nazvana ” Kalesijski zvuci ” sa svojim pjesmama nalazi se u svjetskoj enciklopediji muzike i lahko je moguće pronaći ih i na Internetu.

U bivšem sistemu, u sklopu Narodnog univerziteta postojala je biblioteka sa oko 17.000 knjiga. Narodni univerzitet izdavao je i list Kalesijske novine, a kasnije podlistak u Tuzlanskom Frontu slobode. U sklopu univerziteta postojala je i kino sala gdje su se prikazivali filmovi raznih sadržaja.

Nakon ratnih dejstava, u Kalesiji se mnogo toga mijenja na bolje. Nerazvijenost je ostala kao loša uspomena i Kalesija kreće naprijed u svim pa i u kulturnim segmentima.Tokom rata formira se prvi općinski Radio a dugo vremena izlazi i lokalni list ” Zeman ”

Formira se Bošnjačka Zajednica Kulture Preporod, izlaze prvi romani i zbirke pjesama od autora iz ovog kraja, obnavlja se i ponovo nastavlja rad Gradske biblioteke – “Narodna biblioteka Kalesija”, formiraju se kulturno umjetnička društva itd. Jedan od poznatijih autora, književnika jeste Mehmed Đedović, koji svoju pažnju javnosti privukao odličnim djelima od kojih su poznati romani Tragovi, Sjena kurjaka …

Trenutno su u Kalesiji aktivna dva KUD-a: ” Sevdah ” Memići i KUD ” 14 maj ” Tojšići.

Ono što je bitno spomenuti kao revoluciju u kulturološkom smislu su dani kulture u Kalesiji koji se obilježavaju tradicionalno svakog mjeseca oktobra i posredstvom kojih su Kalesiju pohodili brojni pisci i izdavači. Tih dana se u Kalesiji bukvalno živi knjiga.

Formiran je Bosanski Kulturni Centar koji će pod svoje okrilje prihvatiti upravljanje i stimulaciju kulture u ovom gradu, a u planu su i brojni drugi projekti kulturnog sadržaja.

Također treba spomenuti i lokalnu radio stanicu Radio Feral koja plijeni pažnju slušalaca kako iz Kalesije tako i sa područja čitavog kantona odnosno regije.