NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kalesijac Mehmed Bašigovac krv darovao 99 puta

... | 14. Juna 2020.
08:30
Kalesija Online

Krv je, kako ističe Svjetska zdravstvena organizacija, važan resurs našeg zdravlja, a jedna doza krvi može spasiti tri života. Pedesetpetogodišnji Mehmed Bašigovac krv je darovao 99 puta. Prvi put na taj potez odlučio se 1987. godine, kada je bio u vojsci i od tada redovno se odaziva akcijama dobrovoljnog darivanja krvi.

“Davao sam krv po tri, četiri puta u godini. Devet puta iz vene u venu, direktno. Prvo darivanje krvi sam imao u Podgorici, drugo u Kotoru, treće Zadar, te Tuzla. Pozivam i svoje kolege da se odazovu akcijama, jer to je jedan od najhumanijih činova. Znaš da ćeš tako nekome spasiti život”, kazao je Mehmed, kojem su i suze potekle prilikom naše posjete, jer veoma emotivno je pričati o tome, dodaje Bašigovac.

Zahvaljujući dobrom zdravstvenom stanju, koje održava redovnim pješačenjem, a i samo darivanje krvi dobro je za naše tijelo, do sada nije bio u situaciji da nije mogao darovati tečnost koja život znači.

“Kada dam krv kao da sam se preporodio. Drago mi je da znam da jedna doza moje krvi spasi tri života. Sretan sam i ponosan”.

Na Svjetski dan darivatelja krvi Mehmed je poručio:

“Poručio bih svakome ko može da daruje krv, a može se do 65. godine. Dosta i mladih ima strah, nema tu straha, jer znate da ćete se osjećati zdravije i bolje i nekome ćete pomoći.

Svake godine 14. juna diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije javnosti o važnosti krvi i krvnih pripravaka u liječenju bolesnika.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Magazin