NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kalesijski šehidi i poginuli borci: Zaim Musić među prvim žrtvama agresije u Kalesiji

... | 9. Aprila 2019.
11:21
Kalesija Online

Kalesija je prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini. Za odbranu Kalesije i domovine živote su dali mnogi hrabri Kalesijci, među kojima su i  Zaim Musić zvani Zajko, Ibrahim Serdarević, Ibro Mujanović

Zaim Musić, kojeg su zvali Zajko, rođen je 21.septembra 1965.godine, od oca Muje i majke Naze. Oženio se 1986.godine. U braku je dobio sina. Zaim je jedna od prvih žrtava agresije u Kalesiji. Već je dakle, dakle, bilo jasno da je rat neizbiježan i moralo se pristupiti pripremama za odbranu. Tako je bilo i u Kusonjama. Držale su se seoske straže. U pripreme za oružani otpor uključio se i Zaim. Ubijen je 8.aprila 1992. Mučki su ga ubili iz pješadijskog nauružanja srpski ekstremisti u Kusonjama. Zaim je poginuo kao pripadnik TO Kalesija.

Ibrahim Serdarević rođen je 1.marta 1958.godine na Brdima. Od oca Fehima i majke Hurije. Ibrahim je osnovnu školu završio u Memićima. Uvijek je bio primjeran i vrijedan radnik. Oženio se 1979.godine, postao je otac dvoje djece, sina i kćerke. Sa svojom jedinicom je obišao sve dijelove kalesijskog ratišta. Tačno godinu od stupanja u Armiju BiH, poginuo je od neprijateljske granate, na putu Kalesija-Jajići koji je kao strateška komunikacija za Armiju BiH bio stalna meta četničke artiljerije.

Ibro Mujanović rođen je 10.maja 1959.godine u Kikačima. Od oca Saliha i majke Tife. Osnovnu školu završio je u Tojšićima. Oženio se 1980.godine i postao otac tri kćerke. U odbranu se uključio 1.juna 1992.godine. Dva puta je ranjavan.Prvi put jula 1992.godine na Bandijerici, a zatim opet na Bandijerici u oktobru 1992.godine. Bio je izuzetno hrabar borac. Za iskazano požrtvovanje pohvaljivan je od komandanta brigade. Poginuo je 7.aprila 1995.godine na Visokoj glavici. Smrtno je stradao od gelera četničke granate dok su se vodile borbe za Visoku glavicu.

(Iz knjige “Kalesijski šehidi i poginuli borci”-grupe autora)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme