NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Katedra fikha za žene 28.februara

... | 25. Februara 2020.
13:59
Kalesija Online

U 2020. godini, prema Planu rada Asocijacije žena Medžlisa IZ Kalesija realizovat će se projekat Katedra fikha za žene. Prvo predavanje će se održati dana 28. februara 2020. godine, petak, nakon akšam-namaza. Katedru fikha će držati Azra Fazlović, prof. fikha u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

Predavanja iz fikha za žene će se nastaviti i u mjesecu martu, te će do mjeseca ramazana biti organizovano nekoliko predavanja iz fikha, odnosno prvi serijal od nekoliko predavanja će se realizovati do ramazana, a drugi serijal biće organizovan od mjeseca septembra do kraja kalendarske 2020. godine.

Fikh je nauka koja razmatra sve postupke punoljetnih ljudi sa šerijatskog gledišta i određuje da li se neko djelo po vjerskim propisima mora ili ne mora, smije ili ne smije činiti, je li ga slobodno činiti, da li je neko djelo pohvalno ili ružno činiti.

Fikh je riječ arapskog porijekla. Ona dolazi od glagola feqihe jefqahu, što znači: razumjeti, razumijevati, shvatiti, poimati. Korijen ovog glagola se u različitim oblicima spominje na dvadeset mjesta u Kur’anu.

Pod pojmom fikh, u prvo vrijeme islama, podrazumijevale su se različite naučne discipline: pravo, hadis, tefsir, akaid, a kasnije su se pod tom riječju podrazumijevali svi aspekti ekonomskog, društvenog, političkog, vojnog, vjerskog i privatnog života.

Osoba koja se bavi fikhskom naukom zove se fakih

(miz kalesija)

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme, Najave