NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Knjiga sedmice : Meša Đedović “Legionar”

... | 17. Marta 2015.
14:34
Kalesija Online

legionarPeti po redu roman našeg plodonosnog kalesijskog autora Meše Đedovića, pod nazivom “Legionar” oslobađa mnoge duhove prošlosti, koji su kako se čini dugo tištili Mešinu dušu i samo čekali pogodan trenutak da se pretoče na papir i u slova.

U “Legionaru” Meša vješto, i jezikom karakterističnim za ovo podneblje, prikazuje svoje viđenje ratnih zbivanja između i tokom 2 svjetska rata. Prikazane su različite vrste vojske na malom prostoru i snalažljivost, a uglavnom nesnalažljivost domicijelnog stanovništva u takvim ratnim okolnostima kada ne vjeruje brat bratu, ni komšija komšiji.

Roman je pisan kao dinamična hronika bogata događajima i likovima. Kroz priču jedne porodice, Ahmeda Pale – oca koji je ratovao u I svjetskom ratu i Muse Pale – sina, koga je zahvatio II još krovoločniji rat, pisac nam priča sudbine mnogih običnih seoskih ljudi koji su ostavljeni na milost i nemilost ljudima koji su iz različitih pobuda željni krvi i osvete.

Meša prikazuje neke od najmračnijih kutaka ljudske osobnosti. A s druge strane obrađuje bezvremenske teme ljubavi i izdaje, kada govori o ostvarenoj ljubavi između Muse i Muhibe, ili o neostvarenoj ljubavi i izdaji između Đulage i Nevenke.

Bez imalo uljepšavanja, romantike i pretjeranih emocija, pisac hladnim i trezvenim opisivanjem zločina ruši svaki pojam ljudskog i humanog. Iako je na momente roman mračan i bolan, na trenutke nam nudi i bljeske nevinosti i poštenja kojeg nikad ne izostaje, ali koje se uvijek nekako izgubi u zlu oslobođenom iz Pandorine kutije.

Meša nam u “Legionaru” nudi priče i sudbine o kojima smo svi ponegdje načuli a koje se pričaju samo u odabranom društvu i uz miris gorke crne kafe.

Uz kafu i dobro društvo svi zainteresovani čitatelji novi roman Našeg Meše mogu kupiti u Gradskoj biblioteci u Kalesiji u četvrtak u 16.30 h , kada će se održati i promocija.

Alma Osmanović

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kolumna, Promocija