NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Knjiga sedmice: „Žena crvene kose“, Orhan Pamuk

... | 13. Februara 2018.
10:11
Kalesija Online

U svom novom romanu „Žena crvene kose“ Orhan Pamuk nas vodi u predgrađe Istanbula osamdesetih godina prošlog stoljeća, te nam kroz potresnu ljubavnu priču jednog gimnazijalca otkriva labirinte ljudskog grijeha. Tih osamdesetih godina nedaleko od Istanbula majstor Mahmut i njegov šegrt, “mladi gospodin“ Džem, kopajući bunar na tradicionalan način, pokušavaju pronaći vodu. U istom mjestu tajanstvena glumica svake večeri nastupa u žutom šatoru putujućeg pozorišta iznova pripovijedajući stare mitove i legende.

Roman nam otkriva kako je mladi junak spoznao ljubav, ljubomoru, osjećaj odgovornosti i slobode, propitujući u isto vrijeme odnos očeva i sinova, “autoriteta“ i pojedinca u različitim civilizacijama. Čitatelj se u Ženi crvene kose iznova upoznaje s dva značajna mita koji utiču na naš svakodnevni život, jednim sa Zapada, Sofoklovim Kraljem Edipom (ubistvo oca) i drugim s Istoka, Firdusijevim Rustemom i Suhrabom (ubistvo sina), te biva suočen s pitanjem koliko drevni tekstovi utiču na naš svakodnevni život.

“Svaki put kad ljudima pogledam u lice, vidim kako se jako mnogo njih smatra nevinim zbog toga što još nisu dobili priliku da učine neko zlodjelo. Tesko je povjerovati da je većina ljudi moralnija ili bolja od mene samo zbog te zanemarive igre sreće i sudbine.”

O autoru:

Ferit Orhan Pamuk (opće poznat kao Orhan Pamuk) (Istanbul, Turska, 7. juni 1952.) je turski pisac, scenarist. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2006. godine. Jedan je od najistaknutijih turskih romanopisaca. Djela su mu prodana u više od 13 miliona primjeraka i prevedena na 63 svjetska jezika, što ga čini najprodavanijim piscem u Turskoj.

Ovu kao i mnoštvo drugih zanimljivih knjiga možete pročitati ako postanete član Gradske biblioteke Kalesija …. Članarina za cijelu godinu samo 10 KM.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme