Kalesija 12°

Ko čeka taj i dočeka!? Da li će naredne godine sportski kolektivi konačno zaigrati u Sportskoj dvorani u Kalesiji?

Sportsku dvoranu u Kalesiji čini mi se još dugo ćemo gledati u ovom izdanju. Iako je bilo nagovještaja u nekoliko navrata da se završi njena gradnja, do toga još nije došlo. Sportska dvorana u Kalesiji gradi se od 2007. godine. Nažalost, Kalesija nema adekvatan prostor za sportske manifestacije, koji bi posebno značio sportskim klubovima za organizaciju turnira ili drugih većih sportskih događaja. Kalesija je općina u kojoj sport i sportisti pokazuje dobre rezultate na svim nivoima takmičenjima. Odbojka, košarka, fudbal, borilačke vještine… discipline su koje dominiraju kod nas.

Sportski klubovi imaju i škole za mlađe polaznike, što znači da naša općina ima mlade nade koje će u budućnosti predstavljati Kalesiju na državnim i međunarodnim prvenstvima.

Također, obojkaški klub “Bosna” Kalesija je određeni period domaće utakmice igrao u sportskoj dvorani u Sapni, kada su bili na vrhuncu uspjeha (Premijer liga), što je svakako poražavajuće da sporski kolektivi toliko dugo čekaju svoje mjesto i prostor, gdje će uz svoju publiku i svome gradu slaviti najveće uspjehe.

U izgradnju i uređenje sportske dvorane do sada je uloženo više od četiri miliona KM.

Općina Kalesija preko nadležnih službi prema većim nivoima vlasti poslala je projekte izgradnje Sportske dvorane. Općinski načelnik je premijera TK gospodina Irfana Halilagića upoznao sa problemima kada je u pitanju Sportska dvorana te je zatražio pomoć Vlade TK kako bi ista bila puštena u upotrebu naredne godine, kazali su iz Službe za informisanje Općine Kalesija na upit kada se može očekivati da dvorana bude spremna za otvorenje i služi svojoj namjeni.

Aktivnosti na izgradnji Sportske dvorane započete su 2007. godine izborom idejnog rješenja, odnosno projektanta za izradu glavnog projekta. Do sada u izgradnju Sportske dvorane uloženo je 4.288.740 KM te je za njen završetak neophodno još 1,5 miliona KM. Ove godine općinskim budžetom je izdvojeno oko 200.000 KM za nastavak uređenja.

S obzirom da je projekat izgradnje Sportske dvorane rađen 2007. godine, te da su u odnosu na tada porasle određene cijene građevinskog materijala i usluga, novac koji je ove godine planiran u Budžetu u iznosu od 200.000 KM ćemo utrošiti za uređenje stropova u dvorani i rekonstrukciju jednog dijela grijanja kako bi bar veliku salu mogli pustiti u upotrebu na korištenje našim sportskim kolektivima, dodaju iz Službe Općine Kalesija.

Bilo je špekulacija i oko loše kreiranog arhitektonskog projekta dvorane (loše urađene tribune), na pitanjeda li će se tribine popraviti i biti funkcionalne, iz Općine Kalesija su nam odgovorili:

Projekat koji je urađen 2007 .godine dobio je saglasnost investitora tj. Općine Kalesija i kao takav mi moramo poštovati i provoditi. Tačna je informacija da jedan dio tiribine neće biti upotrebljiv zbog svog nagiba i tu nismo izvršili postavljanje stolica, ali će ostatak tribina na kojima su postavljene stolice biti upotrebljiv.

U decembru mjesecu prošle godine od Vlade TK je Općini Kalesija odobreno 123.285,36 KM za opremanje dvorane.

Kako je kalesijska vlast odlučila (općinsko vijeće) dvorana će postati Sportsko kulturno privredni centar, pa će Kalesija dobiti još jednu, četvrtu po redu javnu ustanovu.

Na 13. redovnoj sjednici OV Kalesija održanoj u maju mjesecu 2022. godine usvojena je Odluka o osnivanju Javne ustanove “Sportsko-kulturno-privredni centar”, te su stvoreni preduslovi za osnivanje nove javne ustanove.

Bilo i nagovješataja ko bi mogao biti direktor navedene ustanove, međutim, sa dnevnog reda 19. redovne sjednice OV Kalesija je povučena ranija dopuna u vezi imenovanja direktora novosonovane Javne ustanove.

Da bi gradili budućnost i napredovali u svakom društvenom segmentu potrebno je vrijeme i novac. Za 16 godina koliko traje izgradnja dvorane uloženo je mnogo novca, a i vremena. A sve i dalje stoji u vremenu i prostoru.

Mlađe generacije koje su čekale da zaigraju prve utakmice u Sportskoj dvorani su stasale, neki su i otišli. Trenutno u sklopu ovog objekta radi Centar za mlade i Centar za njegu starijih osoba. S obzirom da se radi o objektu koji može služiti i za druge namjene, prostorije su prazne, jer i stanje u kojem se nalazi dvorana kao i loš pristup (plato ispred dvorane) nema potencijal za otvaranje/pokretanje poslovnih priča.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Svečanom sjednicom obilježena 111. godišnjica Udruženja ilmijje

  BKC “Alija Izetbegović” Kalesija: U petak predstava za dj …

  Sve više građevinara iz Bangladeša: I BiH počela da uvozi radnu sn …

  “Mladi žele više”: Udruženja iz Kalesije i Zvornika zaj …

  Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu c …

  CLOSE
  CLOSE