Kalesija 30°

Kopenhagen najsigurniji grad na svijetu

Kopenhagen je najsigurniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na temelju digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i osobne sigurnosti, kao i zaštite okoliša, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najsigurnijim gradom na svijetu, postigavši ​​82.4 boda od 100.

“Jedan od ključnih čimbenika koji Kopenhagen čine tako sigurnim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižoj razini u više od desetljeća”, kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Weiss.

“Kopenhagen također karakterizira velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mješoviti grad u kojem se i pomoćnica za čišćenje i direktor susreću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi”, dodao je.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto s 82.2 boda, dok je Singapur treći s 80.7 bodova. Iako je Sydney zauzeo četvrto mjesto s 80.1 bodom, australski grad bio je na vrhu kategorije digitalne sigurnosti, dok je Tokiju dodijeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mjesto.

Nizozemski Amsterdam je šesti sa 79.3 boda, dok je novozelandski Wellington zauzeo sedmo mjesto sa 79 bodova. Melbourne je na osmom mjestu sa 78.6 bodova, dok je švedski Stockholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.

New York dijeli 11. mjesto sa španjolskom Barcelonom (oba grada dobila su 77.8 bodova). Washington DC je na 14. mjestu, dok su London i San Francisco izjednačeni na 15., prenosi Index.

Na dnu popisa su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venezuelski Caracas, pakistanski Karachi i mjanmarski Yangon.

(TIP/Foto: N1)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Državljanin BiH lišen slobode zbog krijumčarenja 15 stranih državl …

  Još nema zvanične objave: U Kelnu već prodaju aviokarte za Tuzlu, p …

  “Jeste li spremni za utrku Kalesija-Zvornik i još mnogo toga? …

  BKC Kalesija: Promocija monografije “Šeher kod Kalesije (sa oko …

  Mlada Amira je peta po redu hafiza iz porodice Mehić

  CLOSE
  CLOSE