NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Koracima ulice do Svjetskog prvenstva u plesu: Koreografije Melise Činić osvajaju svijet

... | 28. Juna 2019.
12:04
Kalesija Online

Da li ste nekada upoznali čarobnu djevojčicu? Nekoga ko vas osvoji svojom harizmom, pozitivnim stavom, samopouzdanjem, a s druge strane naizgled jakog bića, krije se djevojčica. Djevojčica koja živi svoje snove, bez obzira na mnoge predrasude koje prate ono što ona radi. Ona se odupire takvom stavu okoline i želi da pokaže da breakdance je umjetnost na ulici. Ljubav prema muzici, uličnom plesu pretočila je u koreografije koje osvajaju svijet. Tuzlanska Melisa Činić, prepoznatljiva pod nadimkom Shza i kovrdžavoj kosi, ponijela je titulu pobjednice na regionalnom takmičenju u uličnom plesu, koje je održano u Zagrebu. Sada se priprema za Svjetsko prvenstvo u Parizu.

“Kada smo išli u Zagreb nisam imala očekivanja da ću pobijediti, jer je bila velika konkurencija, pogotovo iz Hrvatske, jer imaju dosta iskustva sa internacionalnim takmičenjima. Sa trudom i zalaganjem se sve postiže, svi su bili zadovoljni mojim nastupom kako iz Bosne, Hrvatske, tako i Srbije”. kazala je Melisa.

Iako ne voli da priča o svojim uspjesima, mi smo ipak željeli saznati gdje je sve nastupala. Medalje i pohvale su stizale sa raznih takmičenja.

“Na takmičenju Red Bulla plasirala sam se top 16. najboljih u BiH, nakon toga prošla sam u top 8 najboljih, kao jedina djevojka sam se tu plasirala. To je bio vrhunac moje karijere, kada je u pitanju breakdance. Nedavno sam počela da idem na International Dance Competition, gdje sam osvajala prva mjesta. U subotu sam se vratila sa državnog takmičenja, osvojila sam prvo mjesto, pa mogu reći da sam državni i regionalni prvak”.

Naša B-girl je počela već i da se priprema za Svjetsko prvenstvo. Breakdance je ples, ujedno jedan od elementa hip hopa koji zahtijeva višesatno vježbanje i trud kroz više godina. Razvio se krajem 1970-ih u Bronxu i Harlemu. Kako kaže Melisa jedan plesač treba znati sve stilove plesa, koje će izraziti kroz muziku. U njen život ples je ušao kada je imala pet godina. Već tada je znala da je spoj muzike i pokreta njen životni poziv.

“Hip hop kultura nikada nije bila droga, alkohol, samo pojedinci su je predstavljali tako. Ljudi koji vide osobu koja nosi kačket ili se oblači na fazon hip hopa, ili vide da konzumira takve supstance, reći će da je u hip hopu. To ne mora da znači, svako od nas ima slobodu da se oblači kako želi, Nijedan plesač ne može plesati ako je pod uticajem narkotika ili alkohola. Nije svako isti, željela bi da nema tih predrasuda koje se vežu za hip hop kulturu”-navodi Melisa.

Više o Melisinim uspjesima i breakdancu, moći ćete pogledati u četvrtak u emisiji “Super žena” od 18:05.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin