NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Korisni savjeti: Zaštitite bebe od vrućina

| 8. Avgusta 2017.
16:50
Kalesija Online

Bebe su posebno osjetljive na ove vrućine. Obratite pažnju, češće ih dojite ili im dajite više vode ako je piju. Pipanje ruku i nogu nije dobar pokazatelj pa provjerite je li bebi topao i znojan stražnji dio vrata i trup. Ako jeste, riješite je sloja odjeće i rashladite.


Bebe su posebno osjetljive na ove vrućine. Obratite pažnju, češće ih dojite ili im dajite više vode ako je piju. Pipanje ruku i nogu nije dobar pokazatelj pa provjerite je li bebi topao i znojan stražnji dio vrata i trup. Ako jeste, riješite je sloja odjeće i rashladite.

Bebu možete okupati u mlakoj vodi. Klonite se sunca od 11 do 17 sati ili potražite debelu hladovinu. Šeširić je obavezna oprema za izlazak iz kuće. Unutarnje prostore rashladite tek nekoliko stepeni manje od vanjske temperature. Sobu u kojoj je beba idealno bi bilo rashladiti prirodnim prozračivanjem ili ventilatorom ispred kojeg se može staviti mokar peškir da rashladi zrak.

Izvadite sve dodatne tkanine iz kolica i autosjedalice te nemojte nikad stavljati platnenu pelenu preko kolica. Iako štiti dijete od direktnog sunca, sprečava protok zraka i znatno povisuje temperaturu unutar kolica. Nosite li bebu, uzmite u obzir da će joj biti još toplije i da je treba još laganije obući. U slingu ili nosiljci temperatura vašeg tijela dodatno će grijati bebu. Ne bojte se razgolititi ih, ako je vama vruće i njima je. Ne koristite pudere i kreme jer će zatvoriti pore na koži. Važno je i šta im dajete za jesti kad su temperature visoke. Dajte prednost laganoj hrani bogatoj vitaminima i mineralima, svježem voću i povrću.

Djeci ne treba davati sokove jer su puni šećera i praznih kalorija, a ne osvježavaju niti gase žeđ. Po vrućinama je najbolje piti običnu vodu ili mineralnu jer će ona nadoknaditi znojenjem izgubljene elektrolite. Djetetu se može dati i čaj, topao ili rashlađen, kao I sve vrste supa.

Na jelovniku bi se trebala naći i sezonska variva te salate. I riba je dobar izbor, ali važno je da je svježa i da se što prije termički obradi. Izbjegavajte djeci davati aditive, sol, prženo, pečeno…, ukratko grickalice i brzu hranu. Neka djeca nemaju apetita kad je prevruće, no ne brinite.

Osigurajte da piju dovoljno tekućine i ponudite im češće rashlađeno voće. Djeca do tri godine rjeđe traže piti nego što bi trebala, a s obzirom na to da je žeđ prvi znak dehidracije, sjetite se češće nuditi im tekućinu. Ako požele i sladoled za međuobrok, dopustite im. Pripazite gdje ga kupujete i, ako niste sigurni, dajte prednost industrijskim.

Gazirana i zaslađena pića pojačavaju dehidraciju pa ih treba izbjegavati tokom velikih vrućina. Voće koje se preporučuje su lubenice, dinje, breskve, jabuke, grožđe i marelice.

Komentari

Kategorija: Magazin
Edin Ramić