NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Krizni štab FBiH razmatra kada počinju raditi vrtići i druge usluge

... | 11. Maja 2020.
12:32
Kalesija Online

Krizni štab FBiH danas će održati sjednicu na kojoj će biti razmatrano dodatno ublažavanj mjera. Prema riječima člana Davora Pehara, danas će biti razmatrano i to kada će vrtići početi s radom.

“Svjesni su velikog epidemiološkog rizika koji njihova profesija nosi te su i sami predložili čitav niz mjera kojima bi taj rizik sveli na minimum”, rekao je Pehar.

Odgovarajući na pitanja novinara, Pehar je rekao kako se u ovom trenutku još uvijek ne razmišlja o ukidanju mjere samoizolacije za građane koji uđu na području FBiH iz inozemstva.

“Krajem maja ćemo detaljnije razmatrati mogućnost ublažavanja i ove mjere”, rekao je Pehar.

Kada je riječ o tržnim centrima, oni još neće početi s radom jer su označeni kao najveći epidemiološki rizik za širenje virusa.

Na pitanje da li će djeca biti vraćena u škole, Pehar je rekao kako se i to razmatra. Naglasio je kako je i to veliki epidemiološki rizik.

“Treba postići balans između potrebe da djeca završe školsku godinu adekvatno, a da se zaraza ne širi”, rekao je Pehar.

Na pitanje koliko košta komercijalno testiranje na korona virus i ko ga može vršiti, Pehar je rekao da cijenu određeuju menadžmenti zdravstvenih ustanova, a da testiranje mogu vršiti samo one ustanove koje imaju adekvatno rješenje Ministarstva zdravstva FBiH.

Izvor: Fena,N1

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika