NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Kuće iz BiH na tržištima od Njemačke do Angole

... | 12. Avgusta 2020.
15:11
Kalesija Online

U vrijeme pandemije virusa korona kada drvni sektor u BiH sabira gubitke, proizvođači drvenih montažnih kuća imaju pune ruke posla i sve više partnera u inostranstvu što pokazuje podatak da je plasman tih proizvoda u prvom polugodištu ove godine povećan i do deset posto u odnosu na isti period lani.

Iako montažne kuće nisu u dovoljnoj mjeri prepoznate i zastupljene na domaćem tržištu, topli domovi napravljeni u domaćim pogonima od kvalitetnog drveta sve su traženiji u zemljama zapadne Evrope.

U preduzeću “Steko centar” u Bijeljini kažu da iza kvalitetnih drvenih kuća koje izgrađuju deceniju stoji tim mladih i stručnih ljudi koji zalaganjem i radom uspijevaju da naprave proizvode po standardima EU.

Riječ je o savremenim objektima koji štede energiju i prepoznati su u cijelom svijetu. U vrijeme pandemije mnogi su se odlučili da se iz stambenih zgrada povuku u montažne niskoenergetske kuće. Povećali smo izvoz za oko deset posto. Iako je to manje od očekivanog zadovoljni smo rastom. Kuće izvozimo u Njemačku, Austriju, Švajcarsku, Holandiju, Španiju, Angolu, a pregovaramo i sa Nigerijom – rekao je direktor “Steko centra” Milenko Stevanović za Glas Srpske.

Jun donio ohrabrenje

Pune ruke posla imali su i u prijedorskoj firmi “Grosist”, čije su montažne kuće sve popularnije i na domaćem tržištu.

Ove kuće su dosta zdravije za život i mnogo jeftinije. Cijena kvadrata je od 400 do 750 maraka, a montaža može biti završena za 15 do 30 dana, u zavisnosti od veličine. Dogovaramo izvoz za Hrvatsku, a posla ima i na domaćem terenu – rekao je direktor firme Ratko Macanović.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori RS Lazo Šinik kaže da je pad proizvodnje i izvoza iz aprila donekle ublažen u maju, a da je jun donio ohrabrenje.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH izvoz drvenih montažnih kuća u prvom polugodištu ove godine u prosjeku je veći za osam posto u odnosu na isti period lani.

rema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH vrijednost izvezenih proizvoda u drvnom sektoru u prvom polugodištu iznosila je 582,69 miliona maraka i pala je za 13 posto u odnosu na isti period lani.

Najveći pad od čak 44,2 posto bilježi izvoz parketa, te 28,1 posto sektor proizvoda od šumarstva. Izvoz namještaja od drveta pao je za 14,1 posto, a rezane građe za 6,4 posto. U istom periodu uvezeni su proizvodi od drveta u vrijednosti od skoro 168 miliona KM, što je za 24,6 posto manje u odnosu na isti period lani, piše Glas Srpske.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Magazin