NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Limun, mandarina, kivi, japanska mušmula rastu i u Mahali

... | 15. Januara 2020.
11:06
Kalesija Online

Kada na pretraživaču ukucate mandarina, piše da najbolje uspjeva u suptropskim krajevima jer je osjetljiva na hladnoću. Međutim, posvećenost i ljubav oduvijek su bili faktori koji na oko nemoguće stvari pretvaraju u moguće. Shodno napisanom, u avliji porodice Salihović u naseljenom mjestu Mahala,možete vidjeti mandarine, limun, japansku mušmulu.

“Od japanske mušmule plod očekujemo ove godine. Mandarine rađaju jednom godišnje, dok limun rađa tokom cijele godine.”objašnjava naš sagovornik.

Dok beru jedne plodove limuna , već ima behar za nove. Godišnje,stablo daje oko 150 plodova limuna, što je bio slučaj prošle godine. Prema riječima Huse Salihovića, behar limuna i mandarine ima nevjerovatno lijep i jak miris. Kada objašnjava zašto su se odlučili zasaditi pomenute voćke posebno ističe da mu je želja bila da iste krasne njegovo dvorište zbog neobične ljepote boja. Salihovići su pažnju posvetili i drugim voćkama, koje se rijetko uzgajaju na našem području, kao što su kivi
hokaido tikva, “džinovkse tikve” koje rastu čak i do 1.5 m i metarska zelena buranija koja raste do 1m. S obzirom da su voćke zasađene u saksije, preko zime se unose u prostoriju zbog niskih temperatura. Na proljeće ih ponovo iznose vani.

Za kraj naš sagovornik kaže da kad čovjek nešto želi može to i ostvariti ukoliko ima jaku volju i želju. Svemu što radi mora se posvetiti te će rezultati doći sami po sebi.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme