NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

“Malo čudo” Mehmeda Đedovića u julu na Festivalu “Barski ljetopis” u Crnoj Gori

... | 22. Juna 2019.
14:06
Kalesija Online

Bosanskohercegovački stvaralac za djecu i odrasle Mehmed Đedović nastupit će 1. jula u književnom programu trideset drugog Festivala ‘Barski ljetopis’, koji će od 30. juna do 18. augusta biti održan u Baru (Crna Gora).

Na “Barskom ljetopisu”, festivalu kulture, od sredine jula do kraja augusta, u književnom, pozorišnom, filmskom, muzičkom i likovnom segmentu, sudjeluju umjetnici iz država regije i Evrope.

Mehmed Đedović je već imao priliku učestvovati na Festivalu “Barski ljetopis” koji se tradicionalno održava u Baru (Crna Gora).
Đedović je dobitnik niza nagrada za književni rad, a ove godine uručena mu je Godišnja nagrada Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 2017. godinu. Na autorskoj večeri u Baru, razgovarat će o “Malom čudu”, a knjiga je podijeljena u tri cjeline (Malo čudo, Crveni vjetar, I to će proći), čini je dvedeset pet priča, pripovjedaka.

Riječ kritike:

„U knjizi „Malo čudo“ nalaze se priče koje pokazuju svu različitost tema Đedovićevih priča i puteva kojima dolazi do njih: nekada posegne za sitnim događajem iz sadašnjosti tvoreći od njega umjetničku formu, češće osluškuje život oko sebe i izdvaja ono što je za priču zanimljivo, traga za pričom u razgovoru s ljudima koje umije privoliti da mu se otvore i pred njim odmotaju svoje životno klupko, putuje po raznim krajevima i istražuje njihovu prošlost i na taj način dolazi do priča historijskog sadržaja, bilo da su iz vremena Prvog ili Drugog svjetskog rata ili iz bliske prošlosti, dolazi do predaja realnog sadržaja, ali i onih tajanstvenog, pa i okultnog, koje su mu posebno drage i od kojih uspijeva napisati savremenu, modernu priču. Međutim, Đedovićevo umijeće pričanja posebno dolazi do izražaja u pričama o običnim svakodnevnim ljudima u kojima pokazuje, pričajući o životnim epizodama tih ljudi, da se zanimljiva, često začudna priča, može naći tamo gdje se najmanje očekuje…“

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme