NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Medina i Selma pročitale i imena svojih djedova ubijenih u Genocidu u Srebrenici

... | 11. Jula 2020.
13:19
Kalesija Online

“Njegova smrt izazvala je veliku prazninu u našim životima. Često razmišljam o tome kakav bi bio naš odnos da je živ. Kakvi bi bili Bajrami . Mama mi često priča o njemu…” ovako počinje priču o svom djedu Medina Đedović .

Smajlović Bajro ubijen je u Genocidu u Srebrenici. Imao je 43 godine. Iza njega su ostale tri kćerke i sin. Njegovi posmrtni ostaci nađeni su u masovnoj grobnici na Kameničkom brdu. Bajrina unuka Medina danas je dala svoj doprinos u obilježavanju 25.godišnjice Genocida čitajući imena žrtava među kojima je pročitala i njegovo ime.

Emocije su bile pomiješane kako kod Medine tako i kod Selme Hajdarbegović koja je također pročitala ime svog djeda ubijenog u Genocidu.

“Vrlo rado sam se odazvala manifestaciji u Kalesiji iako nisam iz ovog mjesta. Motiv da dam svoj doprinos pronašla sam i u činjenici da je jedan od stradalih u Genocidu i moj djed, moje majke otac, koji je imao 47 godina kada je ubijen. Djed je ukopan 2008.godine, nešto ranije pronađeni su njegovi posmrtni ostaci. Pored djeda, stradali su amidžići od moje mame, moj tetak. Uglavnom da ne nabrajam, jer mi sve teško pada..”kazala je Selma.

Medina i Selma istakle su važnost ovakvih manifestacija koje za cilj imaju čuvanje sjećanja na žrtve Genocida, jer 8327 nije samo broj…

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme