NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Mektić: Iz BiH se još krijumčari oružje za kriminalce

| 19. Maja 2017.
15:54
Kalesija Online

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je u Bosni i Hercegovini još prisutan problem dobro organiziranih kanala za krijumčarenja oružja u zapadnu Evropu, posebno Francusku i Švedsku.

On je na regionalnom seminaru o borbi protiv krijumčarenja oružja koji je organizirala Ambasada Francuske u BiH, istakao da u saradnji s francuskim kolegama već dugo provode aktivnosti na sprečavanju krijumčarenja oružja, te su krijumčarski kanali više puta presijecani, ali budu formirani i novi.

Mektić je pojasnio da se radi o problemu koji imaju sve zemlje zapadnog Balkana zbog velikih količina oružja koje su ostale nakon ratova iz 90-ih a koje se krijumčari u zapadnu Evropu za upotrebu u organiziranom kriminalu, a postoji i prijetnja da bude iskorišteno i za terorizam.

”Jedan od mogućih načina za suzbijanje te pojave jeste i otkup tog oružja od građana kako ga ne bi prodavali krijumčarima, a što je i glavni izvor oružja koje krijumčare”, rekao je Mektić.

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi istakla je da je za zaustavljanje krijumčarenja oružja iz regiona potrebna međunarodna saradnja, koja već postoji ali treba biti intenzivirana.

Fena

Komentari

Kategorija: Društvo i politika