NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Memorijalni centar Kalesija Gornja: Reekshumacija i reasocijacija za 46 žrtava zločina

... | 11. Septembra 2019.
10:00
Kalesija Online

U Memorijalnom centru Gornja Kalesija u ponedjeljak i utorak započela je reekshuamcija i reasocijacija nad 22 žrtve zločina iz perioda agresije ‘92. godine. Naime, radi se o žrtvama zločina pronađene uglavnom u sekundarnim, odnosno izmještenim masovnim grobnicama, a pored Memorijalnog centra ista će se narednih dana vršiti u više mjesta na području grada Zvornika (u Đulićima, Čelišmanima, Kučić Kuli, Šetićima, Diviču…)

Reeksumacijom i reasocijacijom izvršeno je pripajanje naknadno pronađenih i identificiranih posmrtnih ostataka žrtava koje su ranije ukopane kao nekompletne, identitet posmrtnih ostataka utvrđen je na osnovu DNK analize.

“Mi smo u procesu ponovnog iskopavanja posmrtnih ostataka, sa ciljem da se dodaju dijelovi tijela sa kojim je nadnadno došlo DNK nalaz. Iskopavamo i ponovo radimo sudsku medicinsku obradu, kriminalističko-tehničku obradu, prave se novi zapisnici i dokumentacija, odnosno vršimo kompeltiranje tijela”, kazao je dr. Vedo Tuco, specijalista sudske medicine.

Reeksumacija i reacocijacija je završena u Vlasenici, Bratuncu, sada je na redu Zvornik i ostalo je još oko 150 slučajeva gdje je potrebno uraditi eksumaciju i dodati dijelove tijela koji nedostaju.

“Planirano je da se na 46 tijela uradi reeksumacija i reasocijacija, na području MZ Đulići, u četvrtak je planirano da se radi u Klisi, a u petak u Diviču, s tim da će reeksumacije biti urađene i u drugim naseljima .
Posmrtni ostaci su uglavnom pronašeni u sekundarnoj grobnici na Crnom vrhu, jednoj od najvećih grobnica”, naveo je za Podrinjemedia Hakija Smajlović, sekretar Udruženja zarobljenih i nestalih sa područja Grada Zvornika.

Podrinjemedia/ntv.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme