NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Meša Pargan: Bh. mediji bi iz posljednjih američkih izbora mogli naučiti bar jednu lekciju…

... | 8. Novembra 2020.
18:42
Kalesija Online

Književnik i novinar Mehmed Meša Pargan na svom Facebook profilu objavio je komentar a s ciljem da ukaže na greške medija u Bosni i Hercegovini.

Komentar prenosimo u cijelosti:

BH mediji bi iz posljednjih američkih izbora mogli naučiti bar jednu lekciju:

Ako neko plasira laž ili smutnju, ako potencijalno izaziva rasnu, vjersku ili etničku mržnju (makar to bio predsjednik), medij ima obavezu (ne samo pravo, već zakonsku obavezu) da spriječi prenošenje takve informacije, jer ona može imati dalekosežno loše posljedice.

Naši mediji se utrkuju da izjednače važnost Dodikovih laži, sijanje mržnje i pozivanje na negiranje nacije, jezika, države, sa svim ostalim pojavama u zemlji. To se zove sa dva imena: prvo je neprofesionalizam, a drugo prostitucija.

Naši mediji i urednici kao da uživaju da po njima neko gazi, urinira i smatra ih manje vrijednim. Jer, važni su klikovi. Klikovi koji su vas, dragi urednici, već obraza koštali! A nas, još malo, pa opstanka.

Zašto mi je važno šta misli Milorad Dodik, ako je jučer negirao moj identitet i najavio rušenje moje zemlje?

Važno mi je šta misle moji prijatelji, koji će se tome suprotstaviti. Današnji bh mediji, davanjem jedne trećine medijskog prostora divljaku iz Laktaša, otvoreno sudjeluju u otvorenom pokušaju nove agresije na domovinu Bosnu i Hercegovinu! Ko će našim urednicima reći da imaju obavezu da isključe njegov govor? Jer je objavljivanje i prenošenje laži, govora mržnje i prijetnji, odgovornost medija, a ne samo onoga ko to govori.

Da li je uopće moguće doprijeti do mozga našeg prosječnog urednika? Ljudi kao da su omađijani. Naravno, čast vrsnim izuzecima, koji čuvaju čast profesiji!

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika, Kolumna