NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Metacritic proglasio “Quo Vadis, Aida” najboljim filmom u 2021. godini

... | 8. Januara 2022.
11:12
Kalesija Online

Web stranica Metacritic proglasila je film bosanskohercegovačke rediteljice Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida”, najboljim filmom u 2021. godini.

Metacritic navodi da je najbolji ovogodišnji film nije lako gledati. Podsjećaju da je bio nominiran za Oscara za najbolji međunarodni film prije godinu dana. Quo Vadis, Aida? je, dalje navode, bh. ratna drama koja je prvi put počela zarađivati ​​pohvale kada je debitirala na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 2000.

Opisali su ga kao mučan film bh. rediteljke Jasmile Žbanić.

“Kao fikcionalizirani prikaz onoga što je nekada opisano kao najgori evropski genocid u poslijeratnom periodu, Quo Vadis, Aida? je mučan i vitalan u svojoj gorkoj tuzi. Kao studija političke i diplomatske inercije u suočavanju sa savremenim globalnim ljudskim tragedijama, ne može biti hitnije”, naveo je Christopher Machell, CineVue.

Metacritic je sajt koji objedinjuje kritike filmova, TV emisija, muzičkih albuma, video igara i ranije knjiga.

“Quo Vadis, Aida?” proglašen je za najbolji film na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA). Jasmila Žbanić dobitnica je nagrade za najbolju režiserku, a Jasna Đuričić, glumica iz Novog Sada, dobila je nagradu EFA-e za najbolju glumicu u 2021. godini.

Genocid u Srebrenici 1995. godine je u fokusu ovog filmskog ostvarenja. Film “Quo Vadis, Aida?” (u prevodu “Kuda ideš, Aida?”) osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada u 2021. godini, a bio je nominovan za nagradu “Oscar” u kategoriji za najbolji međunarodni film.


Vijesti.ba

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Društvo i politika