NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ministar Edin Ramić posjetio povratnička naselja u Sokolcu

| 22. Avgusta 2017.
09:11
Kalesija Online

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u pratnji načelnika općina Novi Grad Sarajevo i Olovo Semira Efendića i Džemala Memagića jučer je posjetio povratnike u mjestima Bećari, Knežina i Kaljina u općini Sokolac.

Najveći problem za povratnike ove regije, kako je kazao ministar Ramić, jeste putna komunikacija Olovo – Sokolac, dužine osam kilometara, jer je u jako lošem stanju.

Najavio je da će do kraja ove ili početkom iduće godine planirati sredstva za izgradnju ceste kako bi pospješili proces povratka, ali i proces održivog povratka.

“Bitno je da oni koji su se već vratili na svoje mogu razvijati svoja gazdinstva kako bi živjeli” pojasnio je Ramić.

Istakao je da je u stalnom kontaktu sa bošnjačkom povratničkom zajednicom na području općine Sokolac, koju čini oko 300 osoba i sa kojima razgovara o projektima koje treba realizirati.

“Problem je što imamo ograničena sredstva, a velike su potrebe na terenu” zaključio je Ramić.

Načelnik sarajevske Općine Novi Grad Semir Efendić istakao je da je izgradnja ove ceste vrlo skup projekt, te najavio da će finansijski podržati izgradnju.

Načelnik Općine Olovo Džemal Memagić istakao je značaj izgradnje ceste između Sokoca i Olova, kako bi se što više ljudi vratilo na svoja ognjišta.

Također je najavio da će i ova općina izdvojiti sredstva u skladu sa svojim mogućnostima za spomenutu dionicu.

(Glas Drine)

Komentari

Kategorija: Društvo i politika