NEON Televizija - ntv@neon.ba - Redakcija: +387 62 33 00 95 - Marketing: +387 62 33 00 94

Ministar Ramić danas potpisao nekoliko značajnih ugovora za Kalesiju

... | 23. Juna 2022.
15:00
Kalesija Online

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je sa saradnicima bio u posjeti MSŠ Kalesija, MIZ Kalesija, te Općini Kalesija. Ovom prilikom ministar je potpisao nekoliko značajnih ugovora za našu općinu.

U novoj školskoj godinu učenici u MSŠ Kalesija trebali bi dobiti sasvim novi ambijent za učenje i rad. Problem prokišnjavanja krova u MSŠ Kalesija pojavio se od januara mjesaca ove godine. Zbog toga nastava je bila skraćena na 30 minuta koja se odvijala u tri smjene. Podršku za sanaciju krova, uređenje mokrih čvorova i prilaznog put do škole pružilo je federalno ministartvo i ministar Edin Ramić..

“Ukupna vrijednost investicije je 500 000 KM. Ministarstvo od toga daje 430 000 KM. To će poprilično poboljštai uslove za odvijanje nastave. S obzirom da je ovdje bilo problema, jer se u nekim učionicama nije mogla ni odvijati nastava.”, kazao je ministar Ramić.

“Ovakav projekt znači mnogo za našu školu i učenike. Jedan od najbitnijih projkata koji mi je drago da će biti realizovan je sanacija krova, kao i sanitarnih mokrih čvorova. Za lokalnu zajednicu jako je važno i da imamo uređenu prilaznu pješačku stazu koju koriste i građani Kalesije.”, kazao je Mirza Isanović, direktor MSŠ Kalesija.

Nakon toga MIZ Kalesija bio je domaćin ministru Ramića, sa kojim je sklopljen ugovor za finalizaciju gradskog mezarja Čaršijske džamije

U proteklih tri do četiri godine proveli smo aktivnosti vrijednosti 500 000 KM i ovim finaliziramo projekat koji je od vitalnog interesa za šire područje, Do sada kalesija nije imala gradsko mezarje, a konkretno aktivnosti s eodnose za asfatiranje prilazniog puta i time završavamo veliki projekat”, kazao je Ibrahim Aljić predsjednik MIZ Kalesija.

Općinski načelnik Sead Džafić sa ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edinom Ramićem danas je u kabinetu u zgradi Općine potpisao ugovor vrijedan 129.851 KM.

“Riječ je o projektu proširenje postojećeg puta Vecetinska rijeka-entitetska granica-most na rijeci Spreči.U narednim danima očekujemo da počnu radovi na izgradnji kružnog toka na ukrštanju puta iz Sapne i puta iz Osmaka sa magistralnim putem kod Omege. U saradnji sa ministrom krećemo i sa proširenjem puta prema Osmacima što će uveliko pomoći i olakšati građanima saobraćanje ovom dionicom puta, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Jedan od projekata koji će biti završen je i asfaltiranje prilaznog puta do srpske pravoslavne crkve Svetog Joakima i Ane u Dubnici.

“Do sada smo sa magistralnog puta silazili u dvorište hrama, to nam je predstavljalo problem posebno kada su kiše. Sada ćemo imati pristojan, asfaltiran put i to predstavlja veliki značaj za nas. Federalno ministarstvo u poptunosti finansira izgradnju puta.”, kazao je Mićo Babić, sveštenik.

Portal ntv.ba možete pratiti i putem android aplikacije za mobilne uređaje

Komentari

Kategorija: Kalesijske teme